Καρούσος: Θα μπλοκάρουμε τα κινητά τηλέφωνα στις Φυλακές

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς χθες για το κατά πόσον είναι διατεθειμένος ώστε να φτάσει «το νυστέρι μέχρι το κόκκαλο» για την εν λόγω υπόθεση, απάντησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ο ποινικός ανακριτής ο οποίος έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης. «Ως εκ της θέσεως μου δεν μου επιτρέπεται και δεν θεωρώ ότι θα ήταν ορθό να εκφράσω την οποιαδήποτε άποψη. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ανάλογη θα είναι η θέση του Γενικού Εισαγγελέα και βεβαίως ανταποκρινόμενοι στα ευρήματα τόσο του ποινικού ανακριτή όσο και του Γενικού Εισαγγελέα, θα αντιδράσουμε και θα πράξουμε τα δέοντα», κατέληξε.

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος σε δήλωσή του στον «Φ» και κληθείς να σχολιάσει το θέμα με το σύστημα απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων, είπε ότι η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία που είναι η αναθέτουσα Αρχή, έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει για να μπλοκάρονται όλα τα τηλέφωνα στις φυλακές. Σε ένα με δύο μήνες, πρόσθεσε, θα γίνει πλήρης αναβάθμιση του συστήματος και θα περιλαμβάνει και το 5G. Είμαστε στην ώρα μας, όπως προβλέπεται στο συμβόλαιο. Η σύμβαση υπογράφτηκε, υλοποιείται και δεν υπάρχει καθυστέρηση, τόνισε ο κ. Καρούσος, θεωρώντας αδικαιολόγητες τις επικρίσεις ότι η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία δεν κάνει όσα πρέπει. Είπε επίσης ότι ουδείς ζήτησε να μην προχωρήσει η αναβάθμιση του συστήματος. 

Στο μεταξύ, σήμερα επιστρέφει στην Κύπρο η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, η οποία δέχεται επικρίσεις για το περιεχόμενο επιστολής της προς τη Διεύθυνση των Φυλακών για αξιοποίηση πλήρως των δυνατοτήτων του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, ώστε να καταγράφονται ποιοι κρατούμενοι επικοινωνούν μέσω κινητών, τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα των κλήσεων και να ενημερώνονται άμεσα το Τμήμα Φυλακών και η Αστυνομία. Αναμένεται κατά πόσον η υπουργός θα ξεκαθαρίσει τη θέση της για το ζήτημα, που είναι άσχετο με την έρευνα του ποινικού ανακριτή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη.

Χθες, το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών κάλεσε την κ. Δράκου να δώσει εξηγήσεις για το αίτημα της παρακολούθησης κινητών στις Φυλακές. «Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την επιστολή της κ. Δράκου είναι ανησυχητικά και δημιουργούν λογικό προβληματισμό. Λίγες μέρες πριν την ψήφιση της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, με λύπη μας παρατηρούμε τα άτομα που έπρεπε να εφαρμόζουν κατά γράμμα τον νόμο, να τον στρεβλώνουν και να τον χρησιμοποιούν κατά το δοκούν», αναφέρουν οι Οικολόγοι.

πηγή: φιλελέυθερος