Κατάρρευση μέρους των εμβληματικών σιλό του λιμανιού της Βηρυτού

Τμήματα των σιλό σιτηρών της Βηρυτού κατέρρευσαν την Κυριακή, λίγες μέρες πριν από τη δεύτερη επέτειο από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου που κατέστρεψε τα καταστήματα και τμήματα της πόλης.

Σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ένα σύννεφο σκόνης κάλυψε το λιμάνι της Βηρυτού, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο πύργοι έπεσαν στο βόρειο τμήμα των σιλό που υπέστη σοβαρές ζημιές, από φωτιά που έκαιγε για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Η μερική κατάρρευση της Κυριακής ήρθε περίπου δύο εβδομάδες μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στα βόρεια σιλό του λιμανιού λόγω της ζύμωσης των εναπομεινάντων αποθεμάτων σιτηρών αλλά και την άνοδο των θερμοκρασιών το καλοκαίρι, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός του Λιβάνου αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε ότι μπορεί να πέσουν.

«Η βόρεια ομάδα σιλό κινδυνεύει τώρα να πέσει», είπε ο Νατζίμπ Μικάτι σε δηλώσεις του την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι τα σιλό περιείχαν ακόμη χιλιάδες τόνους σιταριού και καλαμποκιού.

Είπε στον στρατό να είναι προετοιμασμένος και προειδοποίησε τους εργαζόμενους, τα μέλη της πολιτικής άμυνας και τους πυροσβέστες να τηρούν απόσταση ασφαλείας από το σημείο.

Κάποτε με χωρητικότητα άνω των 100.000 τόνων, ένα επιβλητικό κατάλοιπο των σιλό ύψους 48 μέτρων, έχει γίνει εμβληματικό της καταστροφικής έκρηξης του λιμανιού.

Η κυβέρνηση διέταξε τον Απρίλιο την κατεδάφισή τους για λόγους ασφαλείας, αλλά αυτή η κίνηση ανεστάλη λόγω αντιρρήσεων, από συγγενείς θυμάτων της έκρηξης, μεταξύ άλλων, που θέλουν τα σιλό να διατηρηθούν ως μνημείο.

Η κατασκευή είχε απορροφήσει μεγάλο μέρος των επιπτώσεων της καταστροφικής έκρηξης στις 4 Αυγούστου 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού που σκότωσε περισσότερους από 200 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 6.500.

Τα σιλό προστάτευσαν μεγάλες περιοχές της δυτικής πόλης από τις καταστροφικές συνέπειες της έκρηξης, η οποία προκλήθηκε από αποθηκευμένο λίπασμα νιτρικού αμμωνίου που έπιασε φωτιά.

Οι αρχές δεν μπόρεσαν να μετακινήσουν περίπου 3.000 τόνους σιταριού και καλαμποκιού που είχαν απομείνει στα σιλό γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιταχύνει την κατάρρευσή τους, ανέφερε ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα.