Καταρτίστηκαν τα πρωτόκολλα για διαχείριση της ευλογιάς των πιθήκων, λέει το Υπουργείο Υγείας

Στην κατάρτιση πρωτοκόλλων για τη διαχείριση της νόσου ευλογιάς των πιθήκων προχώρησε το Υπουργείο Υγείας, ενόψει του εντοπισμού αυξημένων περιστατικών της νόσου παγκοσμίως από τις αρχές Μαΐου, με συνολικά 219 επιβεβαιωμένα περιστατικά μέχρι και τις 25 Μαΐου 2022.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι τα πρωτόκολλα αφορούν τον καθορισμό της διαδικασίας διαχείρισης ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών, την καταγραφή των περιστατικών στη βάση νενομισμένης διαδικασίας από πλευράς δημόσιας υγείας (ιχνηλάτηση επαφών, επικοινωνία με κρούσματα κτλ) από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, καθώς και τον καθορισμό της διαδικασίας μεταφοράς ύποπτων περιστατικών.

Επίσης, τα πρωτόκολλα περιλαμβάνουν καθορισμό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ως νοσοκομείου αναφοράς, για ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά ενηλίκων και του Μακάρειου Νοσοκομείου για παιδιά, έναρξη διαδικασιών ανάπτυξης των μεθοδολογιών εργαστηριακού ελέγχου της ασθένειας από το μικροβιολογικό εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και το εργαστήριο μοριακής ιολογίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και πραγματοποίηση συμφωνίας με εργαστήρια του εξωτερικού, για πιθανή άμεση αποστολή δείγματος.

Επιπλέον, το αρμόδιο Υπουργείο δήλωσε ήδη συμμετοχή σε κοινή ευρωπαϊκή προκήρυξη (joint procurement) για αγορά εμβολίου, καθώς επίσης συμμετοχή σε κοινή Ευρωπαϊκή προκήρυξη (joint procurement) για αγορά αντιϊικών φαρμάκων.

Εξάλλου, το Υπουργείο Υγείας έχει καθορίσει τον τρόπο διαχείρισης πιθανού ύποπτου περιστατικού σε πύλες εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τονίζει, τέλος, ότι με βάση τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα, ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Σε σχέση με την Κύπρο σημειώνει ότι δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής οποιοδήποτε ύποπτο περιστατικό ευλογιάς των πιθήκων.

(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΒΑ)