Καύσιμα και ηλεκτρισμός: Στο ζύγι οι νόμοι για ακρίβεια

Καύσιμα και ηλεκτρισμός: Στο ζύγι οι νόμοι για ακρίβεια

Τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη αναμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε σχέση με τις προτάσεις νόμου που ενέκρινε στις 14 του μήνα η Ολομέλεια της Βουλής, με τις οποίες δίνονται περαιτέρω φοροελαφρύνσεις στα νοικοκυριά, από τους «φουσκωμένους λογαριασμούς στην ΑΗΚ αλλά και για τα καύσιμα.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως το Προεδρικό τηρεί στάση αναμονής, καθώς ακόμη δεν τους έχει προωθηθεί η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία εξετάζει κατά πόσο οι νομοθεσίες συνάδουν ή αντίκεινται στο Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για να διαπιστώσει κατά πόσο δικαιολογείται ή όχι αναπομπή ή αναφορά τους στο Ανώτατο Δικαστήριο. Όπως μας λέχθηκε, αφού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμβουλευτεί τον Γενικό Εισαγγελέα θα τοποθετηθεί.

Οι νόμοι που ψήφισε η Βουλή μέσα του μήνα, προωθήθηκαν από την υπηρεσία στο Προεδρικό την προηγουμένη εβδομάδα και στη συνέχεια στάλθηκαν στη Νομική Υπηρεσία για έλεγχο. Ως εκ τούτου, οι νομοθεσίες δεν έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει στη διάθεση του 15 μέρες από την ημέρα που παρέλαβε τους νόμους, για να αποφασίσει κατά πόσο θα τους υπογράψει. Με αυτά τα δεδομένα, αυτή ή την ερχόμενη εβδομάδα το αργότερο θα πρέπει ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Όπως φαίνεται, σε περίπτωση αναπομπής των νόμων οι βουλευτές θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στα έδρανα Αυγουστιάτικα για να ψηφίσουν επί της αναπομπής.