Κινητά στις φυλακές: Ανοίγει εκ νέου ο φάκελος

Ερωτηματικά εγείρονται για τους ελέγχους που γίνονται στις κεντρικές φυλακές με αφορμή την χρήση κινητού τηλεφώνου από βαρυποινίτη.
Η χρήση κινητών τηλεφώνων από κρατούμενους αποτελεί μια πτυχή με σοβαρότατες και επικίνδυνες διαστάσεις καθώς δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν όπου κατάδικοι προσπάθησαν να οργανώσουν εγκλήματα στη φυλακή μέσω της χρήσης τηλεφώνου.
Υπενθυμίζεται πως στο πρόσφατο παρελθόν επιχειρήθηκε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων στις φυλακές.
Σε σχόλιο του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής, Σωτήρης Παρούτης σημειώνει ότι «η τεχνολογία αυτή ονομάζεται τζάμι δηλαδή δημιουργείται μια ομπρέλα εντός της οποίας απενεργοποιούνται οι συχνότητες και δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα κινητά εντός του χώρου. Για ένα τέτοιο σύστημα πληρώσαμε όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες για να εγκατασταθεί στις κεντρικές φυλακές της Κύπρου».

Η εξέλιξη αγγίζει τα όρια του σκανδάλου αφού όπως αποδεικνύεται από τις καταγγελίες της διευθύντριας οι τηλεφωνικές επικοινωνίες από και προς τις φυλακές καλά κρατούν…

Ο κ. Παρούτης είπε ότι η εγκατάσταση του συστήματος απενεργοποίησης των κινητών έγινε με καθυστέρηση 18 μηνών και αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι είχε τρύπες δηλαδή δεν προέβλεπε τη φραγή του 5G. H εξέλιξη της τεχνολογίας ξεπέρασε τις προδιαγραφές του συστήματος απενεργοποίησης των κινητών στις φυλακές ως εκ τούτου και πάλι κάποιοι κατάδικοι χρησιμοποιούν πλατφόρμες όπως to whatsup για να μιλάνε με τον έξω κόσμο. Το κράτος βρίσκεται μονίμως πίσω από το έγκλημα».

Η Άννα Αριστοτέλους όπως υποστήριξε ζητούσε επίμονα με επιστολές προς την αναθέτουσα αρχή την επείγουσα αναβάθμιση του συστήματος.

Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Στο μεταξύ, η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου σε ανάρτηση της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σχολιάζει την άρνηση του Υπουργού Μεταφορών να τοποθετηθεί σε σχέση με τα τηλεφωνήματα που δίνουν και παίρνουν εντός των φυλακών.

omegalive