“Κύπρος – Ελλάδα σε συντονισμό ενόψει νέων τουρκικών προκλήσεων”

Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται σε διαρκή και στενό συντονισμό ιδιαίτερα υπό το φως των τουρκικών απειλών για δημιουργία νέων τετελεσμένων τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα, δήλωσαν σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, ενόψει και της εξαγγελθείσας παράνομης γεώτρησης από το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν».

Σε κοινές δηλώσεις ύστερα από συνάντησή τους στη Λευκωσία, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης είπε πως υπάρχουν έξι δυνητικά σημεία στα οποία θα μπορούσε να γίνει η παράνομη γεώτρηση και πρόσθεσε πως συζητήθηκαν κάποιες κινήσεις με την ελπίδα αποτροπής των νέων εντάσεων, ενώ ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε ότι βρίσκονται σε ισχύ οι σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αναμένουμε ότι το γεωτρύπανο θα έλθει και έχουμε επίσης συζητήσει για κάποιες κινήσεις, με την ελπίδα ότι αυτές θα αποτρέψουν τη δημιουργία αυτών των εντάσεων στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

Όπως είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, «υπάρχουν πάνω από έξι σημεία» στα οποία θα μπορούσε να γίνει η παράνομη γεώτρηση, υπενθυμίζοντας ότι την απόφαση για το πού θα γίνει επακριβώς θα την πάρει ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σημείωσε δε πως τα έξι δυνητικά σημεία δεν περιορίζονται μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε πως «βρισκόμαστε πάντα σε διαρκή και στενό συντονισμό, ιδιαίτερα υπό το κράτος της απειλής απόπειρας δημιουργίας νέων τετελεσμένων τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα, παρά το διεθνές δίκαιο και παρά το δίκαιο της θάλασσας».

«Θυμίζω ότι οι σχετικές αποφάσεις της ΕΕ ισχύουν και αναμένουμε η Τουρκία να συμμορφωθεί με αυτές τις αποφάσεις», πρόσθεσε.