Λευκάδα: Στους 3 καλύτερους ιστιοπλοϊκούς προορισμούς για αρχάριους, σύμφωνα με το National Geographic

Το νησί του Ιονίου παραβγαίνει με το περίφημο Dubrovnik της Κροατίας, αλλά και με τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους στην Καραϊβική

Η διάσημη παραλία Πόρτο Κατσίκι, στη Λευκάδα. Photo: Unsplash

Με αισιόδοξη ματιά προς όσα έρχονται το 2022 μετά το πέρας του χειμώνα και την τρέχουσα αναδίπλωση του κορωνοϊού, το National Geographic δημοσίευσε 3 προορισμούς που θεωρεί ιδανικούς για ιστιοπλοΐα αρχαρίων. Ανάμεσά τους βρέθηκε λοιπόν κι ένα ελληνικό νησί, το οποίο περιγράφεται με τα καλύτερα λόγια.

Ο λόγος για τη Λευκάδα, η οποία ξεχωρίζει ως ιδανική επιλογή για ιστιοπλοΐα σε αρχάριο επίπεδο. Το σχετικό άρθρο στέκεται στην εγγύτητά της προς την ηπειρωτική Ελλάδα και στη διασύνδεση με αυτήν που επιτυγχάνεται μέσω της πλωτής γέφυρας «Αγία Μαύρα», ενώ γίνεται λόγος και για την αρχαία ιστορία της περιοχής, όπως και για τα τοπικά κόκκινα κρασιά.

Οι παραλίες της Λευκάδας βραβεύονται συχνά, ανάμεσα στις καλύτερες όλης της Ευρώπης. Photo: Shutterstock

Σε μας, ασφαλώς, η Λευκάδα είναι ένας νησιωτικός προορισμός ήδη πολύ γνώριμος και αγαπητός χάρη στην πληθώρα πανέμορφων παραλιών, που βραβεύονται συχνά ανάμεσα στις καλύτερες όλης της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ήδη από τη δεκαετία του 1960 ήταν στην περιοχή της όπου επικέντρωσε και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, αγοράζοντας το νησάκι Σκορπιός.

Η πανέμορφη παραλία του Μύλου είναι προσβάσιμη μόνο με καραβάκι. Photo: Shutterstock

Η πιο φημισμένη από τις παραλίες της Λευκάδας είναι το Πόρτο Κατσίκι με τα χαρακτηριστικά, γαλαζοπράσινα νερά. Εξωτικό χαρακτήρα έχουν όμως και οι Εγκρεμνοί, ενώ διάσημο είναι επίσης το Κάθισμα, ο Μύλος (εδώ η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο με καραβάκι), αλλά και το πιο απομονωμένο Αβάλι ή Καλαμίτσι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Λευκάδα προτείνεται και γενικότερα από το National Geographic, ως ένα «εξαιρετικό ορμητήριο για διακοπές με ιστιοπλοϊκό σκάφος στο Ιόνιο». Το έγκυρο περιοδικό συστήνει στους αναγνώστες του να στρέψουν την πλώρη προς το Μεγανήσι και τις θαλάσσιες σπηλιές του, φτάνοντας ως την Ιθάκη και την Κεφαλλονιά.

Το Dubrovnik της Κροατίας θεωρείται ιδανικό σημείο εκκίνησης για τις ακτές της Δαλματίας. Photo: Unsplash

Κατά τα λοιπά, στη λίστα του National Geographic πρωταγωνιστεί το περίφημο Dubrovnik της Κροατίας, το οποίο θεωρείται θαυμάσιο σημείο εκκίνησης για πρόσβαση στο Mljet και σε άλλα ωραία νησιά των δαλματικών ακτών (το περιοδικό ξεχωρίζει το Hvar, με τα χαρακτηριστικά χωράφια λεβάντας). Το Dubrovnik συστήνεται βέβαια και γενικότερα, ως προορισμός με πρωτοκλασάτα εστιατόρια, περιτριγυρισμένος από όμορφους αμπελώνες.

Οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι έχουν καλό κλίμα και ήπιους, σταθερούς ανέμους. Photo: Shutterstock

Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, αυτόνομο υπερπόντιο έδαφος της Βρετανίας στην Καραϊβική Θάλασσα, ανατολικά του Πουέρτο Ρίκο. Τα νησιά αυτά επιλέχθηκαν για το καλό κλίμα που απολαμβάνουν σε όλη τη διάρκεια του έτους, για τις καθαρές συνθήκες της ατμόσφαιρας –οι οποίες διευκολύνουν σημαντικά την ιστιοπλοΐα αρχαρίων– και για τους ήπιους, σταθερούς ανέμους της περιοχής.