Λιγοστές ελπίδες για επιζώντες στο βομβαρδισμένο σχολείο – Στα χέρια των Ρώσων η Ποπάσνα

Εικόνα από το βομβαρδισμένο σχολείο – καταφύγιο στην ΜπιλοχορίβκαSerhiy Hayday

  • Βομβαρδισμός σημειώθηκε σε σχολείο – καταφύγιο στο ουκρανικό χωριό Μπιλοχορίβκα, στο Λουχάνσκ, με τις Αρχές να εκτιμούν πως περίπου 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.
  • Περισσότεροι από 300 άμαχοι διασώθηκαν από το Αζοφστάλ, το οποίο σφυροκοπείται από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και πολλές εβδομάδες. Στο διάγγελμά του, ο Ζελένσκι είπε ότι οι αρχές τώρα επικεντρώνονται στη «δεύτερη φάση» της εκκένωσης, δηλαδή την απομάκρυνση των τραυματιών και του ιατρικού προσωπικού. Θα εργαστούν επίσης για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για όλους τους κατοίκους της Μαριούπολης και των γύρω οικισμών, σήμερα Κυριακή.
  • Έξι άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν λόγω ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων στην πόλη Πριβίλα, ανακοίνωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι μέσω Telegram.
  • Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7), συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Κυριακή με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως ένδειξη ενότητας, μια μέρα πριν η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης.
  • Η Ρωσία εκτόξευσε έξι πυραύλους κρουζ στη νοτιοδυτική πόλη-λιμάνι της Οδησσού το Σάββατο, σύμφωνα με τον στρατό της Ουκρανίας. Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν φαίνονται πυκνές στήλες μαύρου καπνού σε διάφορες τοποθεσίες. Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν να ανοίξει ξανά το λιμάνι για να γίνουν οι εξαγωγές προειδοποιώντας για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
  • Ο δήμαρχος του Κιέβου προέτρεψε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους από την Κυριακή έως τη Δευτέρα, καθώς γιορτάζεται η «Ημέρα της Νίκης» στη Ρωσία. Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν μπορεί να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στις 9 Μαΐου, επιτρέποντάς του να εντείνει τις μάχες.
  • Ο Ραμζάν Καντίροφ, επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες του έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ποπάσνα στην ανατολική Ουκρανία. Την είδηση επιβεβαίωσε αργότερα και ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ.