Λύσαν όλα τα προβλήματα στην Παιδεία, το πρωινό ξύπνημα των μαθητών τους μάρανε

Της Πέρσας Αργυρού

Το ... πρωινό ξύπνημα των μαθητών φαίνεται ότι απασχόλησε την Επιτροπή Παιδείας και κατ΄επέκταση η κίνηση στους δρόμους, ειδικά τις ώρες που οι μαθητές πρέπει να μεταφερθούν απο και προς τα σχολεία τους. 

Αναφορικά με τις ώρες της σχολικής μέρας, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς έριξε μάλιστα στο τραπέζι το ωράριο 08:00π.μ. έως 14:10 για τη Δημοτική, και το 08:30π.μ. έως τις 14:15 για τη Μέση Εκπαίδευση, με σκοπό την αποσυμφόρηση των δρόμων.

Φαίνεται όμως πως ο Παύλος Μυλωνάς ξεχνάει πως όποια ώρα και να βάλει κανείς την ώρα έναρξης της σχολικής περιόδου, δεν υπάρχει περίπτωση να αποφύγεις την συμφόρηση στους δρόμους αφού τους μαθητές μεταφέρουν στο σχολείο, οι γονείς τους. Με το αυτοκίητο! Τόσο απλά. Γιατί στο μικρό μας νησί, ελάχιστοι μαθητές μετακινούνται με λεωφορεία αφού τα χιλιάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες λεωφορείων δεν τους καθιστούν εχέγγυους ότι οι μαθητές θα εταφερθούν με ασφάλεια και στην ώρα τους, στο μάθημα.

Την ίδια ώρα που το 10% των μαθητών που τελειώνουν το δημοτικό, αντιμετωπίζουν προβλήματα αναλφαβητισμού και ένας στους πέντε τελειώνει το σχολείο ουσιαστικά χωρίς γνώση της γλώσσας και ένας στους δυο με επίδοση κάτω απο τη βάση – δηλαδή ίσα που ξέρουν να γράφουν σωστά το όνομα τους- , ο Παύλος Μυλωνάς, προφανώς και πιστεύεις πως όταν αυξηθεί – όπως πρότεινε – η επέκταση από 45 λεπτά στη Μέση Εκπαίδευση σε 50 λεπτά η κάθε διδακτική περίοδος, θα λυθούν τα προβλήματα.

Η εκπαίδευση των μαθητών μας σήμερα, δίνει την εντύπωση ενός ναυαγισμένου καραβιού, που με δυσκολία κρατιέται όρθιο στην επιφάνεια της φουρτουνιασμένης θάλασσας της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας. Τα εκπαιδευτικά θέματα παρουσιάζονται σαν να έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο των αρμοδίων και η παιδεία μας σαν μεθυσμένη παραπαίει τήδε κακείσε.

Η εικόνα της δημόσιας εκπαίδευσης σήμερα, έχει απελπιστικά, δυστυχώς, χειροτερεύσει και το μέλλον της είναι, οπωσδήποτε, επικίνδυνα δυσοίωνο.

Και όλα αυτά, με ένα Υπουργό Παιδείας που δείχνει να μη γνωρίζει ουσιαστικά τα θέματα παιδείας και μια επιτροπή παιδείας στη Βουλή που πιστεύει πως τα προβλήματα στην εκπαίδευση θα λυθούν εάν αλλάξει το ωράριο.

Κύριε Ελέησον δηλαδή!