Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας για μια Κύπρο ευημερούσα για ολόκληρο το λαό της, λέει ο Α. Μαυρογιάννης

Τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας για μια Κύπρο ευημερούσα για ολόκληρο το λαό της, έθεσε ως στόχο ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση μνήμης και τιμής με αφορμή τις επετείους του πραξικοπήματος και της τούρκικης εισβολής που διοργάνωσε την Παρασκευή το ΑΚΕΛ.

Αναφερόμενος στην ιστορία μιας μάνας που έσκαψε με τα χέρια της για να βρει τη σορό του γιου της σε ομαδικό τάφο έξω από τη Λευκωσία, ο κ. Μαυρογιάννης έκανε λόγο για σκηνές αρχαίας τραγωδίας, η οποία κρατά εδώ και πενήντα σχεδόν χρόνια. Το μεγαλύτερο χρέος της γενιάς που έζησε το 1974, συνέχισε, είναι να πει στους νεότερους την αλήθεια, «γιατί μόνο αν η αλήθεια ριζώσει μέσα στη συνείδηση της νέας γενιάς και ατσαλώσει την αποφασιστικότητά της, η Κύπρος θα σωθεί».

«Όσοι αντιστάθηκαν, έδωσαν την ζωή τους, τάχθηκαν με τη σωστή μεριά της Ιστορίας και δικαιώθηκαν και δικαιώνουν το πέρασμά τους από την ζωή, τους αξίζουν μνήμη, τιμή και δάφνινα στεφάνια. Αν η Κυπριακή Δημοκρατία έμεινε όρθια μετά το ύπουλο χτύπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 σε αυτούς το χρωστάει», είπε ο κ. Μαυρογιάννης, συμπληρώνοντας πως πρέπει «να γίνει συνείδηση στην κοινωνία ολόκληρη πόσο ακριβά πληρώθηκαν τα μεγάλα λόγια, ο εθνικισμός, η μισαλλοδοξία και οι κούφιες ρητορείες. Να μιλήσουμε για την ιστορία, για το παρελθόν, για να καταφέρουμε να ανοίξουμε τον δρόμο για το μέλλον, το αύριο της επανενωμένης Κύπρου».

Η Κύπρος προδόθηκε, η Δημοκρατία αποτέλεσε στόχο της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’, είπε ο κ. Μαυρογιάννης, συμπληρώνοντας πως άντεξε γιατί την υπερασπίστηκαν οι πολλοί, οι δημοκράτες, οι πραγματικοί πατριώτες.

«Στην Κύπρο η προδοσία έφερε το έγκλημα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής και διαίρεσης του τόπου. Μα ακόμα υπάρχει η ελπίδα της δικαίωσης. Γιατί την κρατούν ζωντανή ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι που υψώνουν ψηλά μαζί το ιδανικό της κοινής πατρίδας, την κυπριακή σημαία, που μιλούν για όσα τους ενώνουν», συμπλήρωσε.

Κάθε 15 του Ιούλη οι σειρήνες ηχούν για να θυμίζουν όσα έγιναν και όσα δεν πρέπει να αφήσουμε να ξαναγίνουν, συνέχισε ο κ. Μαυρογιάννης, προσθέτοντας πως «χτυπούν τη λήθη, σπάζουν την σιωπή, για να θυμίζουν σε όλους ότι χρωστάμε στα παιδιά μας την αλήθεια και το μέλλον. Τη νίκη και την εδραίωση της Δημοκρατίας, τη δικαίωση της επανένωσης».

«Η Ιστορία του Κυπριακού διδάσκει. Φανατισμός, δογματισμός, αυταπάτες και ματαιοδοξίες, προεκλογικές φανφάρες, υπαναχωρήσεις, φθηνά συνθήματα και μεγαλοστομίες. Και απέναντι ένας αντίπαλος πανίσχυρος και προσηλωμένος στον στόχο του, την διχοτόμηση. Ο χρόνος τελειώνει. Ο τόπος μας δεν αντέχει άλλο. Ο λαός μας δεν αντέχει άλλες κάλπικες υποσχέσεις, δεν αντέχει άλλο να βλέπει να θυσιάζεται το συμφέρον της πατρίδας στο συμφέρον των παραταξιακών σκοπιμοτήτων ή των προσωπικών φιλοδοξιών», συμπλήρωσε.

Στόχος είναι η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, είπε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης «για μια Κύπρο ευημερούσα, πατρίδα για ολόκληρο το λαό της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Μια πατρίδα απαλλαγμένη από την κατοχή που οι άνθρωποι της θα μπορούν να χτίσουν τη ζωή τους πάνω στα γερά θεμέλια της ειρήνης και της προόδου».

Κλείνοντας, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως βλέπει τη νεολαία, αγωνιστική, ενθουσιώδη, αποφασισμένη να ζήσει σε μια άλλη Κύπρο, και νιώθει πως της οφείλεται μια συγνώμη για το χθες και για το σήμερα και συνεπή προσήλωση στις προσπάθειες για το μέλλον.

«Μαζί σας, μαζί, όλοι μαζί να κτίσουμε ξανά την Κύπρο», κατέληξε.