Μέχρι και στο 90% αυξήσεις στα προϊόντα – Κατηγορώ, συνδέσμου καταναλωτών, για ελλειπείς ελέγχους

Την ανάγκη για αυστηρούς ελέγχους τόνισε, ο Πρόεδρος του Κυπριακούς Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, με αφορμή τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των βασικών προϊόντων.

Όπως διαπιστώνεται και σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφει το παρατηρητήριο τιμών οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά αγγίζουν μέχρι και το 90%, όπως για παράδειγμα στο σπορέλαιο.

Απόρροια των συνεχών αυξήσεων σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη είναι τόσο η πανδημία που ταλανίζει τον πλανήτη εδώ και 2 χρόνια, όσο και ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία. «Έχουμε σοβαρούς ενδοιασμούς ότι δεν γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να υπάρξει το ποθούμενο αποτέλεσμα για συγκράτηση των τιμών. Τα παράπονα που έχουμε στον σύνδεσμο από καταναλωτές είναι δεκάδες», τονίζει.

Το φαινόμενο που παρατηρείται σύμφωνα με τον κ.Δρουσιώτη οδηγεί τους καταναλωτές σε πρακτικές άλλων χωρών, καθώς πλέον αγοράσουν τα άκρως απαραίτητα και με το ένα τα προϊόντα και όχι με το κιλό.

«Βλέπαμε στο εξωτερικό που αγόραζαν με το ένα τις ντομάτες και τα αγγούρια και τώρα το ζούμε στην Κύπρο» λέει, για να περιγράψει το μέγεθος του προβλήματος.

Αυξήσεις προϊόντων συγκεκριμένων εταιριών σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα:

Ρύζι: 7,5%

Φακές: 13,9%

Φασόλια: 16,5%

Ζάχαρη: 13,8%

Γύρος Κοτόπουλο: 10,8%

Χαμ: 8,05%

Ντομάτες: 39,9%

Αγγουράκια θερμοκηπίου: 52,2%

Χταπόδι: 13,7%