Με πορδές δεν βάφονται αυγά – Ακόμη ένα κυβερνητικό σκάνδαλο την ώρα που στήνουν την επιτροπή των “αδιάφθορων”

Της Mary Potter

Αναλογιστείτε πόσο τίμιους πολιτικούς έχουμε για να παρουσιαστεί η ανάγκη να δημιουργηθεί επιτροπή η οποία θα ελέγχει τα… στραβοπατήματα τους, σε απλά ελληνικά, τα σκάνδαλα τους!

Και την ίδια ώρα που στήνεται η επιτροπή των “αδιάφθορων” που ακόμη δεν τους είδαμε αλλά ακούσαμε πως τελικά δεν είναι τόσο “αδιάφθοροι” όπως αρχικά λέχτηκε, οσμή σκανδάλου αναβλύζει απο την απόφαση της κυβέρνησης για αγορά του κτιρίου Nicosia City Center (NCC), σε γη η οποία ανήκει σε ίδρυμα στο οποίο πρόεδρος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Όπως προκύπτει από έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το Κτηματολόγιο εκτίμησε την αγοραία αξία του κτιρίου στα 20 εκατ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση – επειδή είναι large- συμφώνησε να το αγοράσει για 22,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή 2,7 εκατ. ευρώ περισσότερα. Συμφωνήθηκε μάλιστα μεταξύ του ΥπΟικ και του ρασοφόρου γκουρού της οικονομίας πως το κράτος θα πάρει μόνο το κτίριο, ενώ η γη θα συνεχίζει να ανήκει στο ίδρυμα, στο οποίο πρόεδρος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Ως εκ τούτου, το κράτος και κατ’ επέκταση οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν 140 χιλ. ευρώ το χρόνο για ενοικίαση της γης, ενώ το ποσό θα αυξάνεται κατά 1-3% κατ’ έτος, ανάλογα με τον πληθωρισμό. Δηλαδή εκτός από τα 22,7 εκατ. ευρώ, το κράτος θα πληρώσει ακόμη 5,3 εκατ. ευρώ περίπου σε ενοίκια, «χωρίς στην ουσία το ακίνητο να περιέλθει στην κυριότητα», όπως επισημαίνεται στην έκθεση.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει εκφράσει την άποψη ότι «η αγορά του κτιρίου έγινε σε ασύμφορη για το δημόσιο τιμή»., αλλά γενικά ποιος ακούει την Ελεγκτική Υπηρεσία; Σημειώνεται δε στην έκθεση πως ο διευθυντής του Κτηματολογίου «εισηγήθηκε όπως αντί της συγκεκριμένης αγοράς να ανεγερθούν ιδιόκτητα κτίρια σε κατάλληλη κρατική γη στη Λευκωσία», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «σε καμιά περίπτωση το κράτος δεν έχει προβεί σε αγορά δικαιωμάτων μίσθωσης τα τελευταία 30 ή και περισσότερα χρόνια».

Παρά τις υποδείξεις τόσο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όσο και του Κτηματολογίου, η κυβέρνηση επέμεινε στην αγορά του κτιρίου γιατί μπορεί!

Ξένος κώλος, ξένος πόνος θα μου πείτε…