Με το Δήμαρχο Λεμεσού, τα βάζουν δημοτικοί σύμβουλοι – Τον κατηγορούν για ειρωνίες και μονομερείς αποφάσεις

Βολές εναντίον του δημάρχου Λεμεσού, Νίκου Νικολαΐδη, εξαπολύει η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ Λεμεσού για το θέμα της διοργάνωσης του Διεθνούς Μαραθωνίου Λεμεσού.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση της δημοτικής ομάδας:

«Ως Δημοτική Ομάδα εξ αρχής στηρίζαμε τις πρωτοβουλίες που αναλάμβανε ο Δήμος Λεμεσού, έτσι ώστε μετά τη λήξη του συμβολαίου που είχε ο ΓΣΟ με τη διοργανώτρια εταιρεία του Μαραθώνιου Λεμεσού, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η συνεργασία, είτε με την υφιστάμενη εταιρία ή με νέο ανάδοχο σε πνεύμα που να ανταποκρίνεται στο επίπεδο μιας τέτοιας αθλητικής διοργάνωσης. Αντ’ αυτού διαφαινόταν εδώ και καιρό ότι οι σχέσεις μεταξύ ΓΣΟ και διοργανώτριας εταιρείας βρίσκονταν σε τεντωμένο σχοινί, κύρια εξαιτίας οικονομικών διαφορών. Από την άλλη πλευρά ο Δήμος Λεμεσού ως βασικός υποστηρικτής του Μαραθώνιου, μαζί με τους άλλους τρεις φορείς της πόλης, ΕΒΕΛ, ΕΤΑΛ και ΓΣΟ προχώρησαν στην υπογραφή ενός μνημονίου το οποίο στην ουσία θα καθοδηγούσε τις διεργασίες για το Μαραθώνιο ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα του μέσα από ομοφωνία. Παρά ταύτα, ο ΓΣΟ προχώρησε μονομερώς στην υπογραφή συμβολαίου με νέο ανάδοχο.

Σε συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 19 Ιουλίου 2022, την οποία απασχόλησε αποκλειστικά το πιο πάνω ζήτημα, καλεστήκαμε να πάρουμε θέση για το πως προχωρεί ο Δήμος Λεμεσού από δω και πέρα, ώστε να διασφαλίσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του θεσμού και της πόλης μας. Ενώ ο Δήμαρχος στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε ότι ήθελε να καταλήξουμε σε μια συναινετική απόφαση ως Δημοτικό Συμβούλιο και ότι θα ήταν καταστροφικό να πραγματοποιηθεί και 2ος και 3ος Μαραθώνιος στην πόλη μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα μοιάζει με καρναβάλι, εντούτοις στο τέλος κάθε άλλο έγινε. Ο Δήμαρχος μας παρουσίασε μια πρόταση την οποία είχε προετοιμάσει από πριν, η οποία εισηγείται ότι θα πρέπει να προχωρήσουν τα άλλα τρία μέρη (Δήμος Λεμεσού, ΕΤΑΛ, ΕΒΕΛ) με την εταιρία που έχει την εμπειρία στη διοργάνωση του Μαραθωνίου, η οποία στο μεταξύ είχε προαναγγείλει τη διοργάνωση του Μαραθωνίου, πριν καν παρθεί απόφαση για το ποιος θα διοργανώνει το Μαραθώνιο.

Εμείς ως Δημοτική Ομάδα διαφωνήσαμε. Καταρχάς τονίσαμε ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να βρισκόμαστε στη μέση διαφωνιών που αφορούν τα οικονομικά που ενδιαφέρουν κάποιους ξεχωριστά. Δεν είναι αυτό το πνεύμα του αθλητισμού, δεν είναι αυτή η ουσία του Μαραθωνίου. Ο Μαραθώνιος και τα όποια έσοδα του θα έπρεπε να αξιοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας και όχι να καταλήγουν στις διοργανώτριες εταιρείες, σε βάρος μάλιστα των φορέων της πόλης. Εκφράσαμε την άποψη ότι θα πρέπει να κάνουμε μια ύστατη προσπάθεια με τον ΓΣΟ, να καλέσουμε το Διοικητικό του Συμβούλιο σε συνάντηση με το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να μας εξηγηθεί γιατί επέλεξε να προχωρήσει μονομερώς σε υπογραφή συμφωνίας με νέο ανάδοχο, για να μπορέσουμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το τί πραγματικά διαμείφθηκε ανάμεσα σε όλα τα μέρη και να μπορέσουμε να πάρουμε μια σωστή απόφαση για τη συνέχεια αυτού του πολύ σπουδαίου θεσμού για την πόλη μας. Δυστυχώς η εισήγηση μας καταψηφίστηκε και απορρίφθηκε. Θεωρούμε ότι η όλη συζήτηση που διεξάγεται δεν τιμά κανένα, γιατί η απαρχή της συζήτησης δεν είναι καν το άθλημα, αλλά το χρήμα, δύο έννοιες που θα έπρεπε να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες και ασύνδετες μεταξύ τους.

Γι’ αυτό διερωτόμαστε ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούνται από την πρόταση του Δημάρχου; Πόσο θεμιτό είναι ο μεγαλύτερος θεσμός της πόλης, ο Δήμος Λεμεσού, να στηρίζει μια ιδιωτική διοργάνωση παρά έναν διεθνή αθλητικό θεσμό που φέρει τη σφραγίδα της ΚΟΕΑΣ και ενός μεγάλου αθλητικού συλλόγου της πόλης; Γιατί κύριε Δήμαρχε δεν λάβατε καθόλου υπόψη τις ανησυχίες μας και αντί να προσπαθήσετε να συγκεραστούν οι διαφορετικές απόψεις, αποφασίσετε να τις θέσετε σε ξεχωριστές ψηφοφορίες; Γιατί κύριε Δήμαρχε για πολλοστή φορά επιλέγετε να ειρωνεύεστε τη Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ όταν έχει διαφορετική άποψη;

Θεωρούμε ότι το να χρησιμοποιείτε τη λέξη «κελαηδούν» για να χαρακτηρίσετε μια αντίθετη άποψη, άποψη η οποία επιλέγει το δρόμο της διαφάνειας και όχι της εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων συγκεκριμένων ατόμων, είναι απρέπεια και συμπεριφορά πέραν και πάνω από κάθε όριο ανοχής και πολιτικού πολιτισμού, που οφείλει να επιδεικνύει ο οποιοσδήποτε σε συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου. Εμείς θα παραμείνουμε συνεπείς σε θέσεις αρχών με μοναδικό μας γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πόλης, των συνδημοτών μας αλλά και του αθλητισμού στην προκειμένη. Τα επίθετα και τους χαρακτηρισμούς τα αφήνουμε σε όσους τα χρησιμοποιούν».