Μητσοτάκης από συνέδριο ΔΗΣΥ: «Είμαι εδώ για να στηρίξω τον Αβέρωφ Νεοφύτου»

Με υψηλούς προσκεκλημένους τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, και με κύριους ομιλητές τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, άρχισαν στο «Στάδιο Ελευθερία» οι εργασίες του πολιτικού και ιδεολογικού συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Αρκετοί αξιωματούχοι του ΔΗΣΥ χαρακτήρισαν το Συνέδριο «ως μεγάλης σημασίας και υψηλού συμβολισμού», ενώ δόθηκε σε αυτό εορταστικό και πανηγυρικό κλίμα.

Συγκίνηση ωστόσο από τον φόρο τιμής προς την Ζέτα Αιμιλιανίδου, με το συνέδριο να άρχεται με μονόλοεπτο σιγή προς προς της, ενώ παρουσιάστηκε και ένα βίντεο-αφιέρωμα προς την αγαπημένη Υπουργό.

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, Μιχάλης Σοφοκλέους, ακολούθησε ο Αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Χάρης Γεωργιάδης, και εν συνεχεία ο Πρόεδρος του κόμματος, και υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ξεκάθαρα μηνύματα στήριξης προς το πρόσωπο του, έστειλαν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάνφρεντ Βέμπερ, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το πολύτιμο έρεισμα που αναζητά ο κ. Νεοφύτου.

Αύριο ομιλίες θα παραθέσουν η Πρόεδρος της Βουλής, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά και την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

Το Σάββατο μάλιστα θα προκύψουν και οι εγκρίσεις για τα δυο κείμενα του Συνεδρίου, το Ιδεολογικό Μανιφέστο του ΔΗΣΥ, και ένα δεύτερο, «η Κύπρος της επόμενης ημέρας» που ουσιαστικά αποτελεί την χαρτογράφηση προτεραιοτήτων του κόμματος για την επόμενη ημέρα.

Τα κυριότερα σημεία της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου

«Από το 1981 είμαστε η πολιτική δύναμη που πρωταγωνιστεί. Η δύναμη της ευθύνης. Η παράταξη που ποτέ δεν υπολόγισε πολιτικό κόστος, έναντι του εθνικού καλού. Για αυτό και ο λαός μας εμπιστεύθηκε τη διακυβέρνηση για 20 χρόνια», το εναρκτήριο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση, όταν ανέλαβε την εξουσία το 2013, τονίζοντας πως αυτή ήταν στην χειρότερη δυνατή κατάσταση, ενώ με τις πολιτικές και τις δράσεις της διακυβέρνησης ΔΗΣΥ, η Κύπρος στάθηκε στα πόδια της γερά, ενώ σημειώνει και ρυθμούς ανάπτυξης.

Χαρακτηριστική η αναφορά του Προέδρου για τα περί διάσπασης του κόμματος ενόψει Προεδρικών, λέγοντας πως «θέλω να σας θυμίσω ότι ο Γλαύκος Κληρίδης έχασε τις εκλογές το 2003 ως αποτέλεσμα φιλοδοξιών που οδήγησαν σε διάσπαση και απώλεια της εξουσίας, με όσα ακολούθησαν την επόμενη δεκαετία μέχρι να αναλάβουμε και πάλι την εξουσία».

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πήρε τον λόγο στο Πολιτικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι βρίσκεται σήμερα στο συνέδριο για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μάλιστα, μίλησε με κολακευτικά λόγια για τη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, τονίζοντας ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδίδει τη σκυτάλη στον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ακολούθως, δήλωσε ότι η Κύπρος κατάφερε να βγει από την οικονομική κρίση πιο σύντομα από την Ελλάδα, αφού κινήθηκε αποτελεσματικά, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, στις τουρκικές προκλήσεις, στο Ουκρανικό, αλλά και στις επιπτώσεις που επέφερε στην οικονομία και όχι μόνο.

Στο βήμα ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά που αισθάνεται που βρίσκεται στην Κύπρο.

Μίλησε για ένα δεσμό μεταξύ Κύπρου και Ευρώπης που είναι δυνατός και ριζωμένος στην ιστορία, ενώ σημείωσε ότι η χώρα μας είναι πλούσια σε πολιτισμική, ιστορική και αρχαιολογική κληρονομιά, η οποία βασίζεται στον κλασικό ελληνισμό.

Υποστήριξε ότι η Κύπρος είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και δήλωσε ότι είναι στρατηγικά τοποθετημένη στο νοτιότερο μέρος της, και αποτελεί την πόρτα στη Μέσα Ανατολή.

«Είναι όμορφο να βρίσκομαι μεταξύ φίλων. Αγαπητέ Νίκο, αγαπητέ Αβέρωφ, μπορώ πάντοτε να στηρίζομαι στην υποστήριξή σας. Ευχαριστώ για την απίστευτη φιλοξενία σας. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα μου ταξίδια ως πρόεδρος του ΕΛΚ και είναι συμβολικό να τιμήσω την Κύπρο, τον ΔΗΣΥ και προσωπικά εσάς, αγαπητέ Νίκο και Αβέρωφ, και την αξιοσημείωτη σας δουλειά. Όταν αναλάβατε πριν από εννέα χρόνια, μετά από χρόνια οικονομικής κακοδιαχείρισης από την Αριστερά, η Κύπρος ήταν στα όρια της κατάρρευσης και οδηγείτο στη χρεωκοπία. Μετατρέψατε την Κύπρο σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο ευημερίας, ένα παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Φίλες και φίλοι,

Την εποχή που έρχεται, την εποχή της αναταραχής, της αβεβαιότητας και των ραγδαίων αλλαγών, η πατρίδα μας έχει και πάλι ανάγκη τον Δημοκρατικό Συναγερμό.
Γιατί έχει ανάγκη από πυξίδα. Καθαρή κατεύθυνση. Σταθερή γραμμή. Και η κατεύθυνση της χώρας βρίσκεται εδώ, συμβολικά, στην πρώτη σειρά:

Κύπρος.

Ελλάδα.

Ευρώπη!

Η Κύπρος είναι η πατρίδα μας, η Ελλάδα η καρδιά μας και η Ευρώπη το μέλλον μας.
Πρώτα απ’ όλα μια Κύπρος που θα συνεχίσει αξιόπιστη. Με ισχυρές περιφερειακές συνεργασίες ειρήνης. Που τιμά την ιστορία της και τις συμμαχίες της.Που ξέρει ποια είναι και πού θέλει να πάει. Που λειτουργεί με βάση αρχές. Που δεν κρύβεται. Δεν κλείνει το μάτι στους εισβολείς. Δεν αποφεύγει να πάρει θέση. Δεν πατά σε δύο βάρκες.Και σταθερά δίπλα μας μια Ελλάδα δυνατή.

Κύριε πρωθυπουργέ, αγαπητέ φίλε Κυριάκο,

Η παρουσία σου μας δίνει δύναμη. Αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Με εσένα στο τιμόνι, η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη, ισχυρή χώρα. Που επιζητεί τη συνεργασία. Αλλά δεν υποχωρεί στην απειλή. Πάλεψες κόντρα στον καιρό. Και τα κατάφερες. Χάρη σε σένα, η Ελλάδα μπαίνει σε έναν νέο, ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και σεβασμού. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ανακτούν την αξιοπρέπειά τους. Και κυκλοφορούν ξανά με το κεφάλι ψηλά. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, οι Έλληνες της Κύπρου, σε χαιρετούμε με εκτίμηση και θαυμασμό.Γιατί όταν η Ελλάδα είναι δυνατή, μοιραζόμαστε την υπερηφάνεια. Όπως τη νοιώσαμε στην ιστορική σου ομιλία. Όταν το Κογκρέσο όρθιο, σε αποθέωνε! Ναι, αυτή η Ελλάδα μας κάνει περήφανους. Όταν η Ελλάδα είναι δυνατή, η Κύπρος είναι εξίσου δυνατή. Και παράλληλα: όταν η Κύπρος είναι αξιόπιστη, κάνει τις στοχεύσεις της Ελλάδας ευκολότερες. Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν σήμερα έναν άξονα ειρήνης και ασφάλειας. Δημοκρατίας και συνεργασίας. Στα σύνορα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Από τον Έβρο έως το Κάβο Γκρέκο. Με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συνεργασία όλων των χωρών της περιοχής. Μηδενός εξαιρουμένου. Και της Τουρκίας, εάν το επιθυμεί. Αλλά με μια αυστηρή προϋπόθεση: Το σεβασμό της κυριαρχίας και ακεραιότητας κάθε χώρας, και του διεθνούς δικαίου.

Το αποδείξαμε τα τελευταία εννέα χρόνια, με τη διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη.

Που ανατρέψατε φίλε Πρόεδρε την καταστροφική πορεία της κυβέρνησης ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ.

Και διαχειριστήκατε με επιτυχία δύο παγκόσμιες κρίσεις.

Μια οικονομική και μια υγειονομική.

Μας δώσατε διέξοδο και προοπτική στην πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας μας μετά το 74.

Σε ευχαριστούμε Πρόεδρε.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έγραψε μαζί σου μια νέα ιστορία νίκης για το συλλογικό καλό.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μίλησε, μεταξύ άλλων, για όσους αμφισβητούν το κόμμα του σημειώνοντας ότι λογάριασαν λάθος γιατί όπως υποστήριξε «όσο μας αμφισβητούν, τόσο μας ενώνουν Άλλο τόσο μας δυναμώνουν».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι, ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η εγγύηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας της Κύπρου.

Στο βήμα ο Χάρης Γεωργιάδης καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ τόνισε ότι η παρουσία του στο συνέδριο δίνει δύναμη στο κόμμα για να προχωρήσει με αυτοπεποίθηση.

«Για να κρατήσουμε την παράταξη δυνατή, για να κρατήσουμε τον ΔΗΣΥ πρωταγωνιστή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, ευχαρίστησε και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για την παρουσία του στο συνέδριο, ενώ σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκατάστησε τη θέση της Ελλάδας, μιας Ελλάδας που όπως υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον Πρόεδρο του ΕΛΚ για τη διαχρονική στήριξη του.

Ο Μιχάλης Σοφοκλέους, ως επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου πήρε τον λόγο και δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό το διήμερο θα καθοριστούν οι κατευθύνσεις και το σχέδιο της επόμενης ημέρας της Κύπρου.
Μάλιστα, αναφέρθηκε στην παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και στου Προέδρου του ΕΛΚ, κ Βέμπερ, σημειώνοντας πως οι δύο τους αποτελούν οικογένεια του ΔΗΣΥ.

ant1