Μονομερή κατάργηση του Πρωτοκόλλου απειλεί να κάνει η βρετανική κυβέρνηση

Στον αέρα κοντεύει να τιναχτεί το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το νέο αδιέξοδο των συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας.

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποίησε σήμερα ότι η Βρετανία δεν θα έχει «καμία επιλογή παρά να δράσει» αφού οι συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο των εμπορικών ελέγχων μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία κατέληξαν σε αδιέξοδο.

H Λιζ Τρας «σημείωσε με λύπη» της ότι ο Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι η θέση της ΕΕ σχετικά με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο επιβάλλει ελέγχους από την Βρετανία στην Β. Ιρλανδία μετά το Brexit, δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Η κ Τρας αναμένεται να ανακοινώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αλλάξει μονομερώς μέρη του πρωτοκόλλου, από την επόμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση, μάλιστα έλαβε νομική συμβουλή από την Γενική Εισαγγελέα του Κράτους ότι θα ήταν δικαιολογημένη η παράκαμψη τμημάτων του πρωτοκόλλου, το οποίο διαπραγματεύτηκε ο ίδιος ο Τζόνσον, προκειμένου να υποστηρίξει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 που έφερε ειρήνη στην περιοχή.

Το μπλοκ από τη μεριά του προειδοποίησε, ότι θα απαντήσει “αποφασιστικά” με πιθανές οικονομικές συνέπειες εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αρνηθεί τις υποσχέσεις που έδωσε στη συμφωνία αποχώρησης του 2019 για το Brexit.