Μπάχαλο με τον κατώτατο μισθό – περιμένουν να έρθουν οι εκλογές

Δεν μπορεί το ζήτημα της θέσπισης του κατώτατου μισθού να καθορίζεται ως απλά ένας αριθμός και μετά τέλος είπε ο κ. Καυκαλιάς, Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με τις εργασίες που διενεργούνται προκειμένου να νομοθετηθεί ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός.

“Δεν μπορεί να είναι αυτή η προσέγγιση και δεν είναι. Μπορεί τα €1000 ή τα €1100, τυχαία μιλώ, να είναι λίγα, μπορεί τα €1200 πάλι να είναι λίγα αν δεν υπάρξουν απαντήσεις και σε κάποια άλλα βασικά ζητήματα.”

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον μηχανισμό με τον οποίο θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός υπάρχουν θέματα που έχουν να κάνουν με τις συλλογικές συμβάσεις καθώς υπάρχουν επαγγέλματα τα οποία μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις έχουν πετύχει συγκεκριμένες ρυθμίσεις σε ότι αφορά στα εισοδήματα των εργαζομένων. 

“Ένα άλλο ζήτημα που πάντα μας απασχολεί είναι η υποχρέωση των εργοδοτών να τυρούν τις συλλογικές συμβάσεις.”

Τέλος, ο κ. Καυκαλιάς ξεκαθάρισε ότι μέσα από την ανάλυση θα μπορέσει τελικά να καθοριστεί το ύψος του κατώτατου μισθού σημειώνοντας παράλληλα ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες θα ανακοινωθεί επίσημα το ύψος του μισθού. 

Έχουμε υπόψιν μας ένα κατώτατο μισθό για το πού πρέπει αυτός να κινηθεί, είπε από την πλευρά του ο κ. Μάριος Τσιακκής Γενικός Γραμματέας ΚΕΒΕ.
Όπως είπε, την προηγούμενη βδομάδα το ΚΕΒΕ πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας κατά την οποία η κ. Αιμιλιανίδου ερωτηθείς για το που βλέπει τον κατώτατο μισθό αρνήθηκε να δώσει απάντηση καθώς όπως είπε υπάρχει μια δέσμευση προς το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα ότι δεν θα γίνουν δηλώσεις προς το ύψος του μισθού.
Το τι είπε η Υπουργός Εργασίας είναι ότι δεν είναι πρόθεση της Κυβέρνησης να είναι πιο κάτω από αυτόν που ήδη έχουμε ο οποίος καθορίζεται στα €870 στην πρόσληψη και στα €924 μετά από 6 μήνες συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη.