Μόσχα: Θα απαντήσουμε, εάν το ΝΑΤΟ, φέρει πυρηνικά στη Φινλανδία

Παρά την επίθεση Τσαβούσογλου σε Στοκχόλμη και Ελσίνκι,  οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι τελικά θα υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των «30» και σήμερα, λίγο μετά τις 3.30 το απόγευμα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία ανάγκασε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να επιλέξουν πλευρά, αφού παρέμεναν εκτός του ΝΑΤΟ από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το 1949. Οι σχετικές αιτήσεις των δύο χωρών αναμένεται να κατατεθούν εντός της εβδομάδας, ενώ οι εκτιμήσεις για τη στάση της Τουρκίας, είναι πως, τελικά η Άγκυρα θα υποχωρήσει και δεν θα επιμείνει στην αντίθεση που εξέφρασε η ηγεσία της το τελευταίο διήμερο για τη διεύρυνση της Συμμαχίας, θεωρώντας ότι η Φινλανδία και η Σουηδία δεν έχουν θέση στο ΝΑΤΟ.

Εν μέσω απειλών της Μόσχας ότι σε περίπτωση ένταξης αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον ευρωπαϊκό θύλακα του Καλίνινγκραντ, η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, και η Σουηδία προσμένουν να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά και οι δύο ανησυχούν ότι θα είναι ευάλωτες κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των αιτήσεών τους, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και έναν χρόνο.

Οποιεσδήποτε αιτήσεις για ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία θα προκαλέσουν μια τεταμένη αναμονή κατά τους μήνες που χρειάζονται για να επικυρωθούν από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, αν και η Συμμαχία και ο Λευκός Οίκος έχουν δηλώσει ότι είναι βέβαιοι ότι τυχόν ανησυχίες για την ασφάλεια θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

Χαρακτηριστική ήταν και η προσπάθεια που έκανε το Σάββατο ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να καθησυχάσει τρόπον τινά το Κρεμλίνο για τις διαθέσεις του Ελσίνκι. «Η συζήτηση ήταν ξεκάθαρη και ευθεία και διεξήχθη χωρίς επιθετικότητα» δήλωσε ο Νιινίστο.

Ο Πούτιν από την πλευρά του ξεκαθάρισε και πάλι ότι είναι λάθος της Φινλανδίας που εγκαταλείπει την ουδετερότητα, καθώς δεν υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια της χώρας και ότι αυτή η εξέλιξη θα επιβαρύνει τις διμερείς σχέσεις.

Ενδεικτικές όμως είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο, ο οποίος προειδοποίησε ότι η χώρα του θα απαντήσει ανάλογα στην περίπτωση που το NATO μεταφέρει πυρηνικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα της.

Όπως είπε ο Γκρούσκο “θα χρειαστεί να λάβουμε επαρκή προληπτικά μέτρα, που θα διασφαλίσουν την αποτροπή και αυτά θα εξαρτηθούν από το “πόσο κοντά η συμμαχία θα μεταφέρει στρατιωτικά μέσα προς τη Ρωσία και από το ποια υποδομή θα αναπτύξει”. Δεν απέφυγε να περιγράψει και πώς βλέπει την απειλή από την απόφαση του Ελσίνκι: «Αν οι Φινλανδοί θέλουν να καταστρέψουν ένα συγκεκριμένο μέρος του πληθυσμού μας, εάν χτυπήσουν την Αγία Πετρούπολη, αυτό απειλεί να καταστρέψει ολόκληρη τη Φινλανδία ως κράτος» διαμήνυσε ο Γκρούσκο.

Προς το παρόν στη Δύση δεν περιμένουν σοβαρές στρατιωτικές κινήσεις από τη Μόσχα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις είναι απασχολημένες στο μέτωπο της Ουκρανίας. Εκτιμούν ότι τα αντίποινα της Ρωσίας προς την Φινλανδία θα περιοριστούν στο διπλωματικό επίπεδο και ίσως στην επέκταση των μέτρων για την ενέργεια – το Κρεμλίνο διέκοψε την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία από το Σάββατο και ίσως κάνει το ίδιο και για το φυσικό αέριο. Αλλά το θέμα είναι τι θα συμβεί μεσομακροπρόθεσμα και πώς ο Πούτιν θα αντιληφθεί ότι ο επεκτατισμός και οι απειλές δεν μπορεί να αποτελούν πάγια πολιτική της Μόσχας. Άλλωστε μόλις χθες η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της G7 διαμήνυσε στη Ρωσία ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα σύνορα που θέλει να επιβάλει στην Ουκρανία.