Νέοι φοιτητές και Β΄κατανομή – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το πού θα ξεκινήσουν τα φοιτητικά τους χρόνια πρέπει να αποφασίσουν οι τελειόφοιτοι οι οποίοι προ ημερών έμαθαν τα αποτελέσματα των παγκύπριων εξετάσεων.

Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ ετοιμάζονται πυρετωδώς ώστε να υποδεχθούν τους νέους φοιτητές από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στις φετινές Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης υπέβαλαν αρχικά αίτηση συμμετοχής, 5202 υποψήφιοι διεκδικώντας πρόσβαση στη Δημόσια Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση της Κύπρου και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας συνολικά θα διατεθούν για την νέα χρονιά 2971 θέσεις, από τις οποίες 1727 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου1040 στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 97 στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου και 107 στις Στρατιωτικές Σχολές Ελλάδας. Στους πιο πάνω αριθμούς θέσεων συμπεριλαμβάνονται και οι υπεράριθμες θέσεις που έχουν προσφερθεί στους αποφοίτους Τεχνικών Σχολών, Εσπερινών Σχολείων και του Εξατάξιου Γυμνασίου Κάτω Πύργου.

Πανεπιστήμιο Κύπρου

1/ Κράτηση θέσης από νέους φοιτητές/τρίες 

Όσοι υποψήφιοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και θα ξεκινήσουν την φοίτησή τους από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πρέπει μέχρι και την Τρίτη 26 Ιουλίου (ώρα 13:00) να κρατήσουν τη θέση τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.ucy.ac.cy/aasw επιλέγοντας το σύνδεσμο Κράτηση Θέσης. 

2/ Β’ Κατανομή

Από την περασμένη Τρίτη 20 Ιουλίου ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη Β’ Κατανομή. Οι αιτήσεις από τους υποψήφιους θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη 26 Ιουλίου (ώρα 13:00) και γίνονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το σύνδεσμο Β’ Κατανομή Παγκυπρίων στις Ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα www.ucy.ac.cy/aasw.

Η διάθεση θέσεων για τη Β’ Κατανομή θα γίνει βάσει των επιλογών που έχουν καταχωρήσει οι υποψήφιοι/ες στο μηχανογραφικό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας τον Μάρτιο 2022 για την Α’ Κατανομή. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για εισδοχή στα ΑΕΙ Ελλάδας, οι υποψήφιοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στην Β’ και τελευταία κατανομή, θα πρέπει να ξανασυνδεθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων της Β’ κατανομής με τους ίδιους κωδικούς που έχουν ήδη δημιουργήσει. Ακολούθως θα πρέπει να δηλώσουν ότι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για συμμετοχή στη Β’ κατανομή.

Τα αποτελέσματα της Β’ Κατανομής θα ανακοινωθούν αρχές Σεπτεμβρίου μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για εισδοχή στα ΑΕΙ Ελλάδας.

Νοείται ότι ο αριθμός των θέσεων που θα παραχωρηθούν για Β’ Κατανομή θα εξαρτηθεί από τις θέσεις που κρατήθηκαν από την Α’ Κατανομή.

3/ Άρρενες που θα καταταγούν στο στρατό

Οι άρρενες οι οποίοι εξασφάλισαν θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και δεν θα φοιτήσουν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 λόγω κατάταξής τους στην Εθνική Φρουρά, θα πρέπει να κρατήσουν τη θέση τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.ucy.ac.cy/aasw όπως πιο πάνω και να δηλώσουν το ακαδημαϊκό έτος έναρξης φοίτησής τους (υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης έναρξης φοίτησης στην αίτηση). Όσοι εθνοφρουροί δεν θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο κατά την πιο πάνω περίοδο, μπορούν να συμπληρώσουν το έντυπο εγγραφής που βρίσκεται στις Ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα www.ucy.ac.cy/aasw και να το στείλουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο [email protected] μέχρι 12 Αυγούστου 2022.

Οι Εθνοφρουροί οι οποίοι παρακάθησαν Παγκύπριες Εξετάσεις το 2022 και θα φοιτήσουν το 2023 δεν χρειάζεται να προβούν σε οποιεσδήποτε ενέργειες για τη Β’ κατανομή τώρα. Θα ενημερωθούν με ανακοίνωση για συμπληρωματική κατανομή μέσα Σεπτεμβρίου 2022.

4/ Διεκδίκηση θέσης μέσω της διαδικασίας των Ειδικών Κριτηρίων

Η υποβολή αιτήσεων για διεκδίκηση θέσης μέσω της διαδικασίας των Ειδικών Κριτηρίων γίνεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.ucy.ac.cy/specialcriteria μέχρι και την Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022 (ώρα 13:00).

1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν:

α) Υποψήφιοι οι οποίοι παρακάθισαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2022 και είναι έτοιμοι να αρχίσουν τη φοίτησή τους τον Σεπτέμβριο 2022.

β) Άρρενες οι οποίοι παρακάθισαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις του 2021, νοουμένου ότι κατέχουν απολυτήριο στρατού ή βεβαίωση αναμενόμενης απόλυσης, με ημερομηνία απόλυσης το αργότερο μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου 2022.

Όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει γενικό βαθμό κατάταξης τουλάχιστον 80% του γενικού βαθμού κατάταξης του τελευταίου εισακτέου στο πρόγραμμα σπουδών που επιθυμούν να εισαχθούν με βάση την Α’ Κατανομή των Παγκύπριων Εξετάσεων 2022, και ταυτόχρονα να ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες των Ειδικών Κριτηρίων.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τις 26 Αυγούστου 2022.

ΤΕΠΑΚ

1/ Κράτηση θέσης από νέους φοιτητές/τρίες

Η εγγραφή όλων των φοιτητών/τριών που εξασφάλισαν θέση πραγματοποιείται διαδικτυακά μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιουλίου. Τα άτομα που εξασφάλισαν θέση, παρακαλούνται όπως ακολουθήσουν προσεκτικά τις οδηγίες που αναφέρονται στο σύνδεσμο Εγγραφή και Κράτηση Θέσης.

2/ Β’ Κατανομή

Η υποβολή αιτήσεων για διεκδίκηση αριθμού θέσεων που ενδέχεται για διάφορους λόγους να κενωθούν θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, από το Σάββατο 23 Ιουλίου μέχρι και την Τετάρτη 27 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις ατόμων που εξασφάλισαν θέση στο ΤΕΠΑΚ η οποία τους ενδιαφέρει αλλά επιθυμούν να διεκδικήσουν και βελτίωση θέσης μέσω της διαδικασίας των κενών θέσεων (ή/και των ειδικών κριτηρίων), θα πρέπει να προχωρήσουν κανονικά και με την κράτηση θέσης τους.

Οι τελικές αποφάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου τόσο για τις Ειδικές Κατηγορίες όσο και για ενδεχόμενες Κενές Θέσεις αναμένεται να ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου. Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου και όλοι/ες οι υποψήφιοι θα λάβουν σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα.

Νοείται ότι ο αριθμός των θέσεων που θα παραχωρηθούν για Β’ Κατανομή θα εξαρτηθεί από τις θέσεις που κρατήθηκαν από την Α’ Κατανομή.

3/ Άρρενες που θα καταταγούν στο στρατό

Για τους άρρενες που εξασφάλισαν θέση και δεν μπορούν να φοιτήσουν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 λόγω κατάταξής τους στην Εθνική Φρουρά, η θέση τους θα κρατηθεί για να φοιτήσουν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, θα πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία για Εγγραφή και Κράτηση Θέσης που ισχύει για όλους τους/τις νεοεισερχόμενους/ες φοιτητές/τριες. Όσοι άρρενες εξασφάλισαν θέση πέρυσι(2021) και κράτησαν τη θέση τους, δε χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια σε σχέση με τη θέση τους.

4/ Διεκδίκηση θέσεων από υποψήφιους που μπορούν να εισαχθούν ως υπεράριθμοι μέσω ειδικών κριτηρίων

Προϋποθέσεις για διεκδίκηση θέσης από ενδιαφερόμενους:

• Να έχουν παρακαθίσει στις Παγκύπριες Εξετάσεις του 2022 (ή του 2021) και να πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσβασης (πλαίσια) για τα προγράμματα σπουδών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στα οποία επιθυμούν να εισαχθούν. • Να πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια των Ειδικών Κατηγοριών

• Να έχουν εξασφαλίσει βαθμολογία πρόσβασης ίση ή μεγαλύτερη του 80% του τελευταίου εισακτέου στα τμήματα για τα οποία υποβάλλουν αίτηση. Αναλυτικός πίνακας με τις σχετικές βαθμολογίες ανά πρόγραμμα εδώ.

Κατηγορίες:

Κατηγορία Α: Υποψήφιοι/ες από οικογένειες με ειδικές περιστάσεις (μέχρι 5% των Κυπρίων εισακτέων)

Κατηγορία Β: Υποψήφιοι/ες με ειδικές ανάγκες/περιστάσεις (μέχρι 6% των Κυπρίων εισακτέων) 

Κατηγορία Γ: Υποψήφιοι/ιες άλλων ειδικών κατηγοριών (μέχρι 3% των Κυπρίων εισακτέων)

Τα αναλυτικά κριτήρια κάθε κατηγορίας ρυθμίζονται με Κανόνες και είναι αναρτημένα εδώ

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά (εδώ) από το Σάββατο 23 Ιουλίου μέχρι και την Τετάρτη 27 Ιουλίου. Για πληροφορίες, τηλ. 25002710/11 και [email protected]