Νίκος Νουρής VS Δημάρχου Αγλαντζιάς: σημειώσατε Χ

Οι κατολισθήσεις που προκύπτουν στην περιοχή Σκαλί Αγλαντζιάς, φαίνεται πως έγιναν αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δημαρχείου Αγλαντζιάς με αλλεπάλληλες διευκρινιστικές επιστολές, εκατέρωθεν.

Φαίνεται πως η δήλωση του Δημάρχου Αγλαντιάς σχετικά με τη βοήθεια που ζήτησε απο το ΥΠΕΣ για τις κατολισθήσεις του Ιανουαρίου, ενόχλησαν εκεί στο Υπουργείο.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς δήλωσε πως: “όταν έγινε η κατολίσθηση στις 12 Ιανουαρίου 2022 ζήτησαν από το ΥΠΕΣ βοήθεια για αποκατάσταση των ιδιωτικών περιουσιών, το οποίο τους απάντησε ότι η πτώση της βραχομάζας δεν σχετίζεται με τον σεισμό, καθώς έγινε την επομένη του σεισμού. Ο Δήμος στη συνέχεια προχώρησε στον καθαρισμό των τεμαχίων με ιδίους πόρους. Πρόσθεσε ακόμα ότι στο Σκαλί Αγλαντζιάς έχουν καταρρεύσει δύο σπηλίες που χρησιμοποιούνταν  ως μπουάτ και καφετέριες και ζήτησε επιπλέον κονδύλι για να γίνει μια μελέτη εκεί. «Καθημερινά ξυπνάμε και βάζουμε τον σταυρό μας γιατί περιμένουν την επόμενη κατολίσθηση», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Κάπου εδώ φαίνεται πως θίκτηκε ο Νίκος Νουρής και εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας πως “Δεν αδιαφόρησε στα προβλήματα της Αγλαντζιάς, σχετικά με το θέμα της κατολίσθησης βράχων στο Σκαλί” και κάλεσε μάλιστα τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγλαντζιάς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Διευκρινίζει στην ίδια ανακοίνωση ότι, κατόπιν ολοκλήρωσης σχετικής μελέτης για την αστάθεια του εδάφους, το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε ποσό ύψους €560.000 στον Δήμο Αγλαντζιάς για τη διεξαγωγή εργασιών στήριξης των κρατικών τεμαχίων.  

Αναφορικά με τα ιδιωτικά τεμάχια, τονίζεται ότι ”ο Δήμος Αγλαντζιάς ως Οικοδομική Αρχή, όφειλε κατά την εξέταση των αιτήσεων ανάπτυξης να απαιτεί από τους ιδιώτες μελετητές την εκπόνηση γεωλογικών/ γεωτεχνικών μελετών στα τεμάχια, αλλά και τη λήψη μέτρων για την προστασία και σταθερότητα, τόσο των υπό ανάπτυξη οικοδομών όσο και των γειτονικών περιουσιών”.

Προστίθεται ότι το ΥΠΕΣ ”δεν αδιαφόρησε στα προβλήματα που ο Δήμος Αγλαντζιάς αντιμετωπίζει, αλλά προχώρησε και σε παραχώρηση κατ’ εξαίρεση οικονομικής βοήθειας ύψους €20.000 για τη διεξαγωγή μελέτης για αποκατάσταση δύο αιθουσών του Δήμου που υπέστησαν ζημιές”.

Ακόμη, το Υπουργείο καλεί τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγλαντζιάς, “προτού διατυπώνουν δημόσια ανάλογες τοποθετήσεις, να βεβαιώνονται ότι οι δικές τους προηγούμενες ευθύνες έχουν αναληφθεί”.

Το ΥΠΕΣ παραθέτει, εξάλλου, απόσπασμα από επιστολή του Γενικού Ελεγκτή ημερομηνίας 23 Απριλίου 2019 προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Πισσουρίου, σχετικά με την καθίζηση στην κοινότητα, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «το κράτος δεν έχει οποιαδήποτε ευθύνη ή υποχρέωση έναντι των ιδιοκτητών των ιδιωτικών οικιών που έχουν επηρεαστεί από το φαινόμενο της υποχώρησης ή μετακίνησης του εδάφους στην Κοινότητα, οπότε και δεν υποχρεούται, να αναλάβει την επιδιόρθωση ή την ανακατασκευή των εν λόγω οικιών ή την καταβολή οποιαδήποτε αποζημίωσης για τις ζημιές που έχουν προκληθεί, είτε η αιτία είναι η ανεπάρκεια των στατικών μελετών, είτε δράση της φύσης, είτε συνδυασμός αυτών». 

Αναμένουμε απάντηση του Δημάρχου.