Νίπτει τα χείρας της, η κυβέρνηση όσο αφορά το ψαλίδισμα των μισθών

Σαν Πόντιος Πιλάτος συμπεριφέρεται η κυβέρνηση, όσο αφορά το ψαλίδισμα των μισθών, αφού "νίπτει τα χείρας της" και προτείνει .. ναι μεν.. αλλά! 

Όσο και να προσπαθεί το Υπουργείο Εργασίας να πείσει ότι είναι για το καλό του εργαζόμενου η ψήφιση που ζητά, για τη γραπτή συγκατάθεση ων εργαζομένων σε τυχόν περικοπές μισθού, κανένα δεν πείθει, αφού η προστασία των μισθών πήγε περίπατο γιατί προφανώς οι εργοδότες ζητάνε μειώσεις και με κάποιο τρόπο πρέπει να τους εξυπηρετήσουμε όλους!

Βάση της νομοθεσίας σήμερα, τυχόν αποκοπές, πέραν των προβλεπόμενων από διάφορες νομοθεσίες, επιτρέπονται μετά από συγκατάθεση του εργοδοτουμένου, αλλά η συγκατάθεση αυτή δεν χρειάζεται να είναι γραπτή. Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και το οποίο τροποποιεί τον περί Προστασίας των Μισθών Νόμο, προβλέπει ρητώς πως τυχόν αποκοπές θα πρέπει να συμφωνούνται γραπτώς «μετά από γραπτή και ενυπόγραφη συγκατάθεση του εργοδοτούμενου». Επιπρόσθετα, σε τέτοιες περιπτώσεις «ο εργοδότης υποχρεούται όπως τηρεί αρχείο με τα έντυπα συγκατάθεσης του εργοδοτουμένου του, στη βάση των διατάξεων του άρθρου 12 (σ.σ. το οποίο προβλέπει τη τήρησης στοιχείων, αρχείων και απόδειξης) και σε τύπο εντύπου του οποίου τη μορφή και το περιεχόμενο αποφασίζει ο Διευθυντής (σ.σ. του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων ) με σχετική εγκύκλιο που εκδίδει».

Προφανώς αυτό που αγνοεί η ίδια η κυβέρνηση, είναι πως με αφορμή την πανδημία οι εργοδότες έχουν εντείνει τις παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας των μισθών! Αρκετοί είναι οι εργοδότες που “ότι θέλουν κάμνουν” – ειδικά στην τουριστική βιομηχανία – και ανεβοκατεβάζουν τους μισθούς ανάλογα αν είχε ή όχι κόσμο το μαγαζί! Οπότε απλά με αυτή την πρόταση,, ο εργοδότης θα σου ζητά να υπογράψεις την μείωση του μισθού σου και σε περίπτωση που δεν το κάνεις… “η πόρτα είναι ανοικτή και τα σκυλια δεμένα” αφού με τις άδειες εργασίας που εξασφάλισε το εν λόγω Υπουργείο που αφορούν στους αιτητές ασύλου, αεύκολα κάποιος μπορεί να εργοδοτήσει μετανάστη και μάλιστα με λιγότερα χρήματα!

Υποχρεωτικό το payslip

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο εισάγει κι άλλες νέες διατάξεις, όπως την υποχρέωση καταβολής του μισθού των εργαζομένων σε τραπεζικό λογαριασμό αλλά και την υποχρέωση έκδοσης και επίδοσης στους εργοδοτουμένους κατάστασης μισθοδοσίας/ payslip. Διατάξεις που προκαλούν και τις ενστάσεις εργοδοτών και που αναμένεται να εκφραστούν και στη Βουλή όταν το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, αυτό προβλέπει «την υποχρέωση καταβολή του μισθού του εργοδοτουμένου σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του, για σκοπούς διαφάνειας, τήρησης γραπτών στοιχείων και εύκολης τεκμηρίωσης εξαρτημένης σχέσης εργασίας, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου, βάσει συλλογικής σύμβασης, η συχνότητα πληρωμής γίνεται σε εβδομαδιαία βάση στον χώρο εργασίας, στις οποίες περιπτώσεις η πληρωμή μπορεί να γίνεται σε μετρητά ή με επιταγή».

Προβλέπει ακόμα «τη δυνατότητα καταδίκης οποιουδήποτε προσώπου, το οποίο κατά τον χρόνο διάπραξης του αδικήματος κατέχει θέση συμβούλου, προέδρου, διευθυντή, γραμματέα ή άλλη παρόμοια θέση στο νομικό πρόσωπο και για το οποίο αποδεικνύεται ότι το αδίκημα έχει διαπραχθεί με τη συγκατάθεση ή συνενοχή ή αμέλεια του». Τέλος υποχρεώνει με νέες διατάξεις τον εργοδότη για έκδοση και ενημέρωση του εργοδοτούμενου για μηνιαία/εβδομαδιαία κατάσταση μισθοδοσίας (payslip). Βάσει του νομοσχεδίου η κατάσταση μπορεί να δίδεται ηλεκτρονικά ή με οποιαδήποτε άλλο τρόπο συμφωνηθεί.