Νούρης :Υπάρχουν προβλήματα με την τοποθέτηση του φράκτη κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής (ΒΙΝΤΕΟ)

Με υποτονικούς ρυθμούς προχωρεί η τοποθέτηση του φράκτη κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής για αποτροπή εισόδου παράτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Αρκετά προβλήματα αντιμετωπίζει το Υπουργείο Εσωτερικών λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής


Φιλοξενούμενος στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ανέφερε πως αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην τοποθέτηση του φράκτη κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής καθώς δεν πρόκειται για εξωτερικό σύνορο της χώρας.
Τη μη ικανοποίηση του εξέφρασε για το ρυθμό της τοποθέτησης του φράκτη ο Νίκος Νουρής, τονίζοντας πως το Υπουργείο Εσωτερικών αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής.
«Είμαστε μια κατεχόμενη χώρα και πρέπει να κρατάμε τις ισορροπίες και κινούμαστε με πολύ προσεκτικότητα. Προχωρούμε με ρυθμούς που μας επιτρέπετε. Το τελευταίο διάστημα τοποθετήσαμε ένα σημαντικό κομμάτι στην περιοχή της Λεύκας, το οποίο είχε διαπιστωθεί πως ήταν σημείο διακίνησης μεταναστών», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Καθημερινό φαινόμενο η είσοδος παράτυπων μεταναστών
Σε καθημερινό φαινόμενο έχει εξελιχθεί η είσοδος παράτυπων μεταναστών στην Κυπριακή Δημοκρατία, γεγονός που προκαλεί συνωστισμό στο Κέντρο  Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας «Πουρνάρα» καθώς θα πρέπει οι αιτούντες ασύλου να παραμείνουν εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης της αίτησης τους.
«Το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών είναι δυστυχώς καθημερινό φαινόμενο. Η συνάθροιση όλου αυτού το κόσμου στο “Πουρνάρα” δημιουργεί υπερφόρτωση», είπε ο Νίκος Νουρής.
Την ίδια ώρα, εξέφρασε κατανόηση στους κατοίκους της περιοχής του «Πουρνάρα» για τις ανησυχίες τους που αφορούν την ασφάλεια.
«Υπάρχει απόλυτη κατανόηση έχω επισκεφθεί την περιοχή πάρα πολλές φορές την περιοχή και έχει συνομιλήσει με τον κόσμο και έχει εισπράξει τον θυμό», σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.  
Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η Κυβέρνηση για περιορισμό των ροών
Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η Κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια για περιορισμό των ανεξέλεγκτων  μεταναστευτικών ροών υοθετώντας συγκερκιμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
«Προσπαθούμε να περιορίσουμε τις αφίξεις και να αυξήσουμε τις επιστροφές μεταναστών. Αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν», επισήμανε ο Νίκος Νουρής.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τοποθέτηση του ηλεκτρονικού συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης θα αρχίσει αύριο στην Επιτροπή Νομικών.
Αρχίζει αύριο η συζήτηση του νομοσχεδίου για το ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης
Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει εικόνα 24 ώρες το 24ωρο και θα είναι εγκατεστημένο σε διάφορα σημεία της πράσινης γραμμής.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, το σύστημα αυτό βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Άμυνας και αναμένεται να αρχίσει η τοποθέτηση του στο τέλος του καλοκαιριού.  
«Θα ενημερώνεται από τα συστήματα επιτήρησης για να μπορεί να σπεύδει στα σημεία που υπάρχει αναγκαιότητα για αποτροπή εισόδου μεταναστών», εξήγησε ο Νίκος Νουρής.  
Όταν ολοκληρωθεί ο νομικοτεχνικός έλεγχος και εγκριθεί το νομοσχέδιο από τη Βουλή θα ξεκινήσουν οι προσλήψεις των ειδικών αστυφυλάκων για χειρισμό του συστήματος.
«Οι ειδικοί αστυφύλακες θα πρέπει να έχουν τα κατάλληλα μέσα για τη διακίνηση τους αλλά και τον εξοπλισμό», υπογράμμισε καταλήγοντας ο Υπουργός Εσωτερικών.