Ντροπή στους αρχηγούς κομμάτων – Πληρώνονται για να πηγαίνουν σε Επιτροπές και απλά δεν πατάνε το πόδι τους

Της Mary Potter

Η εικόνα του πολιτικού προσωπικού μιας κοινωνίας που οδηγείτε κάθε μέρα στην εξαθλίωση, με τους χρυσοπληρωμένους εκπροσώπους της να τσεπώνουν μισθούς και ωφελήματα, μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει στον κάθε σώφρων πολίτη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εγύρετε το θέμα της συστηματικής απουσίας τόσο των βουλευτών αλλά και των πολιτικών αρχηγών απο τη Βουλή. Δεν είναι μυστικό το ότι οι πλήστοι αρχηγοί των κομμάτων δεν πατάνε το πόδι τους στη Βουλή, παρ’ όλο που είναι μέλη σε Κοινοβουλευτικές επιτροπές και όφειλαν να δίνουν το παρών τους.

Φαίνεται όμως πως, έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν, και η παρουσία τους στις Επιτροπές θα ήταν χάσιμο χρόνου για αυτούς. Δίνουν όμως το παρών τους σε συνεδρίες της Ολομέλειας της Βουλής – όταν πρόκειται να τεθούν σε ψηφοφορίια σημαντικά νομοσχέδια αφού πρέπει να υπερασπιστούν τη γραμμή του κόμματος τους!

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και με συγκεκριμένους βουλευτές, οι οποίοι, όπως φαίνεται, επιλέγουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, καθώς βρέξει – χιονίσει, είτε παρουσιάζονται είτε όχι στις συνεδρίες της Βουλής, η αντιμισθία από το βουλευτιλίκι, που ανέρχεται στις €4.800 καθαρά τον μήνα, κατατίθεται στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Οι μισθοί και τα ωφελήματα των Κυπρίων βουλευτών

Γύρω στα €6.549 ευρώ ανέρχεται ο ακαθάριστος μισθός των Κύπριων βουλευτών, συν ένα επιπλέον ποσό για τα οδοιπορικά. Αν υπολογιστούν οι φορολογικές αποκοπές, ο βολευτάκος που εσύ πληρώνεις Κύπριε φορολογούμενε, εισπράττει περίπου κοντά στις €4000 μηνιαίως.

Στις €4000 ευρώ αν προστεθούν και τα περίπου €580 ευρώ για οδοιπορικά και κάτι άλλα ψιλά, όπως η παρουσία του στη Βουλή (ναι ναι πληρώνεται και αυτή) τότε στον λογαριασμό το κάθε βουλευτή εισρέουν μηνιαίως περίπου €4.800. 

Καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό θα λέγαμε, αν αναλογιστεί κανείς πως στα χέρια τους κρατούν το μέλλον της κοινωνίας ολόκληρης! Πόσο όμως γνωρίζουν τα της κοινωνίας, όταν η συστηματική απούσία τους απο τις εργασίες της Βουλής έφτασε στο σημείο να προκαλέσει αντιδράσεις;

Ίσα και σταράτα: υπάρχουν βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων που δεν πατάνε το πόδι τους στη Βουλή αλλά πληρώνονται για αυτό! Απο τη τσέπη του Κύπριου φορολογούμενου! Χωρίς καμία αιδώ, αλλά με την βουλευτική έπαρση που διακρίνει τους περισσότέρους, έχουν γραμμένο τον Κύπριο φορολογούμενο και απλά παίρνουν το επιδοματάκι για δήθεν παρουσίια στη βουλή και κάνουν τις… δουλειές τους! Που προφανώς είναι πιο πάνω απο το συμφέρον του τόπου!

Η Πρόεδρος της Βουλής, της οποίας οι ακάθαρτες απολαβές φτάνουν στις €10.200 το μήνα, ωφείλει να εφαρμόσει τις πρόνοιες του κανονισμού της Βουλής που ρυθμίζουν το θέμα των αδικαιολόγητων απουσιών των βουλευτών. Συγκεκριμένα, ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει την αποκοπή όλου ή μέρους του μηνιαίου επιδόματος παραστάσεως του βουλευτή, που ανέρχεται στις €2.000 τον μήνα και είναι, μάλιστα, συντάξιμο.

Γιατί αυτός ο κανονισμός δεν εφαρμόζεται και κάνουν όλοι τα στραβά τα μάτια; Γιατί ανέχονται όλοι αυτή την χωρίς ντροπή κλοπή επιδομάτων απο τους ίδιους τους αρχηγούς των κομμάτων τους; Πως θα ξεβρωμίσει αυτός ο τόπος; Με την ανέχεια;