Ξεκινά απόψε στη Λευκωσία το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς

Αρχίζει απόψε, στη Λευκωσία, το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), το πρώτο δια ζώσης έπειτα από δύο και πλέον χρόνια πανδημίας COVID-19.

Το συνέδριο θα έχει στο επίκεντρό του την κατάσταση σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ενώ θα συζητηθούν και θέματα Ενέργειας, ασφάλειας, αγνοουμένων και ζητήματα που αφορούν τους απόδημους Κυπρίους,

Στην τελετή έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 1900, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, θα καλωσορίσει τους συνέδρους, ενώ χαιρετισμούς στην εκδήλωση θα απευθύνουν η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ και η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ζέττα Μ. Μακρή. Την τελετή θα προσφωνήσουν ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ, Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, και ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ, Χρίστος Τούτον.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο St Raphael Resort, στη Λεμεσό, και θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή 29 Ιουλίου.

Ο Επίτροπος Φωτίου έχει δηλώσει στο ΚΥΠΕ πως μέσα σε ένα δύσκολο πολιτικά περιβάλλον, με την τουρκική προκλητικότητα και τις διεθνείς εξελίξεις, στο επίκεντρο θα βρίσκεται το Κυπριακό, χωρίς ν’ αφήνουμε πίσω και τα άλλα θέματα.

«Ο ρόλος των αποδήμων στο Κυπριακό είναι καθοριστικής σημασίας και βλέπουμε τα τελευταία χρόνια ότι η προσπάθεια ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και το ΗΒ, σε ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων, είναι καθοριστικής σημασίας για τα εθνικά μας συμφέροντα», επεσήμανε ο κ. Φωτίου.