Οι ήρωες απαιτούν να παραδώσουμε μια πατρίδα πραγματικά ελεύθερη, είπε ο Υπουργός Γεωργίας

Όλοι όσοι πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας, απαιτούν να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μια πατρίδα πραγματικά ελεύθερη, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, σημειώνοντας ότι πέρα από τις προσπάθειές μας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, ο αγώνας χρειάζεται καθολική ενότητα.

Ο Κώστας Καδής μιλούσε στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της Πάχνας, των αγωνιστών του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ Πανίκου Συμεού και Νίκου Σοφοκλέους, του ήρωα της μάχης της Κοφίνου Ευμένιου Μαρκαντώνη και τους ήρωες-πεσόντες της τουρκικής εισβολής Ιορδάνη Ιορδάνους και Κυριάκο Θουκή.

Όπως είπε στον επιμνημόσυνό του λόγο, ο Υπουργός Γεωργίας, «λαοί με ελπιδοφόρο μέλλον είναι μόνο αυτοί που ανατρέχουν στην ιστορία τους, μαθαίνουν από τα λάθη τους και τιμούν ότι αξίζει από το παρελθόν τους», προσθέτοντας ότι, δυστυχώς, ο απελευθερωτικός Αγώνας του 1955-59 δεν έφερε αυτό που πραγματικά επιζητούσαν οι αγωνιστές και επιθυμούσε ο λαός, ενώ η τουρκική εισβολή του 1974, την οποίαν διευκόλυνε ο διχασμός του λαού μας, το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και όλα όσα προηγήθηκαν, έφερε μεγάλα δεινά στην πατρίδα μας.

Η Τουρκία, συνέχισε, επιδεικνύει εδώ και δεκαετίες την ίδια αδιάλλακτη στάση και συνεχίζει τον σφετερισμό των περιουσιών μας, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον εποικισμό, την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την αξίωση μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, περιφρονώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αγνοώντας το διεθνές δίκαιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε,  έχει τονίσει πολλές φορές ότι είναι δεδομένη η βούληση της δικής μας πλευράς για την επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της πατρίδας μας, με την ίδια αποφασιστικότητα και καλή διάθεση που επιδείξαμε μέχρι σήμερα.

Αυτό βέβαια που χρειάζεται για να διασφαλιστεί η θετική έκβαση του διαλόγου, υπέδειξε ο κ. Καδής, είναι η δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή του στη βάση του αλληλοσεβασμού και της καλής θέλησης από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, και κυρίως από την Τουρκία.

Ασφαλώς, τόνισε, οι συνθήκες αυτές δεν μπορούν να δημιουργηθούν εν μέσω απειλών, προσπάθειας αλλαγής του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας και απαιτήσεων αναγνώρισης κυριαρχικής ισότητας δύο κρατών.

Η πλευράς μας ευελπιστεί, είπε ο Κώστας Καδής, ότι η περαιτέρω ενεργοποίηση της εμπλοκής υψηλόβαθμων στελεχών της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, θα επιτρέψει στον Γενικό Γραμματέα να προωθήσει διαδικασίες διαβούλευσης για τα τολμηρά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που η πλευρά μας έχει προτείνει αλλά και επανέναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου, μακριά από εκβιασμούς, παράλογες απαιτήσεις και απειλές.

Στον επιμνημόσυνο του λόγο, ο Υπουργός υπογράμμισε πως για την επίτευξη των στόχων μας, πέρα από τις προσπάθειές μας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, οφείλουμε να έχουμε ως στηρίγματα τις παρακαταθήκες των ηρώων μας, τις θυσίες του λαού μας, την ιστορία και την παράδοσή μας.

Οφείλουμε επίσης όλοι, υπογράμμισε, πολιτική ηγεσία και λαός, να είμαστε μονοιασμένοι, αφού η καθολική ενότητα αποτελεί προϋπόθεση για να οδηγηθούμε στην απαλλαγή από την κατοχή και στην ελευθερία.

«Αυτή είναι η υποχρέωση μας έναντι όσων έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Όλοι όσοι πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας, με το παράδειγμά τους, απαιτούν να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μια πατρίδα πραγματικά ελεύθερη», συμπλήρωσε.

Αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα του ηρωικού τους αγώνα και της θυσίας τους, ας μην τους διαψεύσουμε, κατέληξε στην ομιλία του ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.