Οι Γάλλοι εισαγγελείς αρχίζουν έρευνα για Ρώσους ολιγάρχες

Οι Γάλλοι εισαγγελείς άρχισαν έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες, δήλωσε νομική πηγή τη Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έρευνα αναμένεται να εξετάσει πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διαφθορά.

Η έρευνα, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την εφημερίδα Parisien, έρχεται μετά την υποβολή νομικής καταγγελίας από τη Διεθνή Διαφάνεια κατά ολιγαρχών στη Γαλλία τον Μάιο.

Η Γαλλία έχει παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ από την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, συμπεριλαμβανομένων πολυτελών γιοτ, σαλέ για σκι και περιουσίας.

Οι μεσογειακές ακτές της χώρας, τα χιονοδρομικά θέρετρα υψηλής ποιότητας και η αγορά ακινήτων του Παρισιού είναι από καιρό ευνοημένοι προορισμοί για ρωσικά μετρητά για επενδύσεις και αναψυχή.

«Οι φιλοδοξίες του καθεστώτος κυρώσεων κατά της Ρωσίας και οι πρώτες κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις», ανέφερε η Διεθνής Διαφάνεια Γαλλίας τον περασμένο μήνα.

«Στη Γαλλία, όπως και αλλού, το κυνήγι για αγαθά που ανήκουν σε ολιγάρχες και άλλους κοντά στο ρωσικό καθεστώς βρίσκεται σε αδιέξοδο», πρόσθεσε κατά την υποβολή της νομικής αγωγής.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στον εντοπισμό και την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που συχνά ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρείες.

Η Διεθνής Διαφάνεια είπε ότι «έκανε μια απογραφή των περιουσιακών στοιχείων στη Γαλλία πολλών ολιγαρχών και ατόμων που πρόσκεινται στο ρωσικό καθεστώς».

Είπε ότι διέθετε στοιχεία για το πώς τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονταν από παράνομες πηγές.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 13,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που συνδέονται με Ρώσους και Λευκορώσους που έχουν υποστεί κυρώσεις, σύμφωνα με στοιχεία της 12ης Ιουλίου.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής υιοθετήσει έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου που εγκρίθηκε στις αρχές Ιουνίου.

Η γαλλική έρευνα θα διευθύνεται από εξειδικευμένους ανακριτές στο Κεντρικό Γραφείο Καταστολής του Μείζονος Οικονομικού Εγκλήματος, μέρος της Εθνικής Οικονομικής Εισαγγελίας.