Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον HIMARS στην Ουκρανία, η Μόσχα λέει ότι το Κίεβο βομβάρδισε συνοριακά χωριά

Oι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν τέσσερα επιπλέον συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, στο πλαίσιο του τελευταίου στρατιωτικού πακέτου για την ενίσχυση του Κιέβου που αντιμετωπίζει σφοδρό σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδωσε εντολή στους στρατηγούς του να δώσουν προτεραιότητα στην καταστροφή των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και των όπλων πυροβολικού της Ουκρανίας, αφού τα όπλα που προμήθευσε η Δύση χρησιμοποιήθηκαν για να πλήξουν τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.

Περίπου πέντε μήνες από τότε που ο Πρόεδρος Πούτιν έδωσε την εντολή για την εισβολή, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας καταλαμβάνοντας το ένα πέμπτο της χώρας. «(Θα) συνεχίσουμε να βρίσκουμε καινοτόμους τρόπους για να διατηρήσουμε τη μακροπρόθεσμη υποστήριξή μας προς τους γενναίους άνδρες και γυναίκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και θα προσαρμόσουμε τη βοήθειά μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα διαθέτει την τεχνολογία, τα πυρομαχικά και τη δύναμη πυρός για να υπερασπιστεί τον εαυτό της», δήλωσε ο Όστιν κατά την έναρξη μιας τηλεδιάσκεψης με τους συμμάχους για την Ουκρανία.

Η Δύση έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με μεγαλύτερου βεληνεκούς πυροβολικό και συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων για να βοηθήσει το Κίεβο να αντέξει παρά την υπεροχή του ρωσικού πυροβολικού σε αριθμό και πυρομαχικά.

Η Ουκρανία λέει ότι έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς πλήγματα σε 30 ρωσικές υποδομές και κόμβους εφοδιασμού, χρησιμοποιώντας συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων τα οποία προμηθεύτηκε από τη Δύση. Τα συστήματα HIMARS έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές και είναι πιο ακριβή από το πυροβολικό σοβιετικής εποχής που είχε η Ουκρανία στο οπλοστάσιό της. Ο Όστιν δήλωσε ότι το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης βλήματα για συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων πυραύλων καθώς και πυρομαχικά πυροβολικού.

Με το τελευταίο πακέτο, ο συνολικός αριθμός των HIMARS που έχουν παραδώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία ανέρχεται σε 16. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια από την έναρξη του πολέμου, εκ των οποίων 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο μήνα.

Ρωσία: Η Ουκρανία βομβάρδισε συνοριακά χωριά, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, σύμφωνα με αξιωματούχο

——————————-

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μπέλγκοροντ στη νότια Ρωσία δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία βομβάρδισε δύο ρωσικά χωριά κοντά στα σύνορα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας κάτοικος της περιοχής. “Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, έπεσαν πέντε βλήματα.

Στη Νεχοτίβκα, τέσσερα σπίτια υπέστησαν ζημιές, και χτυπήθηκαν στέγες, παράθυρα, ένας φράχτης και το γραφείο του αθλητικού συλλόγου ενός χωριού”, δήλωσε στην εφαρμογή Telegram ο κυβερνήτης Βιτσισλάβ Γκλαντκόφ, ο οποίος πρόσθεσε πως ένας ντόπιος σκοτώθηκε.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία από ανεξάρτητη πηγή. Αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν σποραδικές επιθέσεις εναντίον ρωσικών οικισμών, σημείων ελέγχου και υποδομών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι διενεργεί τα πλήγματα.

Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη αλλά έχει χαρακτηρίσει τα συμβάντα σε αποθήκες όπλων και άλλες εγκαταστάσεις “κάρμα” λόγω της ρωσικής εισβολής.