Οι νέοι της διασποράς οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό, είπε ο Φ. Φωτίου

Ως μια μοναδική ευκαιρία για τη νέα γενιά των αποδήμων από όλες τις χώρες του κόσμου να γνωρίσουν καλύτερα την Κύπρο, χαρακτήρισε το πρόγραμμα ΝΕΠΟΜΑΚ “Discover Cyprus”, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έπειτα από δύο χρόνια αναβολής εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Φωτίου είπε πως η νέα γενιά των αποδήμων είναι το μέλλον, οι αυριανοί ηγέτες της διασποράς, οι άνθρωποι που θα διεκδικήσουν ακόμα και πολιτειακά αξιώματα στις χώρες όπου ζουν και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να γνωρίζουν την Κύπρο.

«Συνεργαζόμαστε με την ΝΕΠΟΜΑΚ πολύ στενά και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό αφιερώνοντας ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού για προγράμματα της νέας γενιάς», είπε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας ότι στο συνέδριο της 26ης Ιουλίου θα εορταστούν και τα 20 χρόνια ζωής της οργάνωσης, στη διάρκεια των οποίων κατάφερε με τη στήριξη της πολιτείας, του κυπριακού λαού και των οργανώσεων αποδήμων στο εξωτερικό να προχωρήσει μπροστά.

Εκτός από το εν λόγω πρόγραμμα που απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18-23 ετών, υπάρχει και ακόμη ένα για νέους μεταξύ 24 και 30 ετών, ενώ πρόσφατα βρέθηκαν στην Κύπρο 11 παιδιά 12-17 ετών από τις ΗΠΑ, γεγονός που «δίνει την ελπίδα ότι θα συνεχίσουμε αυτά τα προγράμματα».

Μπορεί αυτή να είναι μια περίοδος ξεκούρασης και χαλάρωσης, είναι όμως και μια χρυσή περίοδος για τους νέους ώστε να αξιοποιήσουν σωστά την παραμονή τους στη χώρα και να μάθουν περισσότερα για την Κύπρο, συνέχισε ο κ. Φωτίου, συμπληρώνοντας πως υπάρχει συνεργασία με τα περισσότερα πανεπιστήμια στην Κύπρο για εξ αποστάσεως μαθήματα σχετικά με την ιστορία και τη γλώσσα στη νέα γενιά στο εξωτερικό, αλλά και για υποτροφίες προς νέους της διασποράς.

«Το Προεδρικό Μέγαρο εκπέμπει το μήνυμα της αποφασιστικότητάς μας να συνεχίσουμε τον αγώνα, να επανενώσουμε την πατρίδα μας, να τερματιστεί η κατοχή στο νησί μας. Θέλουμε ένα νησί για όλους τους νόμιμους κατοίκους του, ένα νησί όπου Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι να μπορούν να ζήσουν ειρηνικά», τόνισε ο κ, Φωτίου, προσθέτοντας πως αυτή είναι η προσπάθεια του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, η συνέχιση του αγώνα παρά τα εμπόδια, παρά την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς, για την επίτευξη μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, χωρίς εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα άλλων χωρών.

«Σε αυτή την προσπάθεια πάντοτε ο απόδημος ελληνισμός ήταν μεγάλο στήριγμα για την Κύπρο, οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες πολέμησαν στο εξωτερικό για την προάσπιση των συμφερόντων της πατρίδας μας, έδωσαν αγώνες στο εξωτερικό σε κέντρα λήψης απόφασης και αυτούς τους αγώνες καλείστε να συνεχίσετε και εσείς. Είμαστε πάντα ευγνώμονες και πάντα περήφανοι για τη διασπορά μας, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό. Πάνω από όλα όμως είμαστε περήφανοι για εσάς, τη νέα γενιά της διασποράς που μας υπενθυμίζει ότι το μέλλον της ανήκει και πρέπει να στηριχθεί», κατέληξε.