Ορατός ο κίνδυνος για απολύσεις έπειτα και την απογοητευτική κίνηση στην αγορά, το Πάσχα

Ο εορταστικός Πασχαλινός τζίρος βρέθηκε στο έλεος της ακρίβειας, καθώς οι αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη κυβερνητική στήριξη έκαναν τους καταναλωτές πολύ μετρημένους στις αγορές τους. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ένα εφιαλτικό σενάριο, που περιλαμβάνει εξώσεις καταστηματαρχών αλλά και απολύσεις.

Δυστυχώς, οι καταστηματάρχες στο λιανικό εμπόριο είδαν τα εμπορεύματά τους να παραμένουν στα ράφια, με τους καταναλωτές να έδειξαν να αρκούνται στις βασικές αγορές αγαθών για το πασχαλινό τους τραπέζι καθώς η αγορά, εκεί που πήγαινε να συνέλθει απο τις επιπτώσεις της πανδημίας, μια νέα οικονομική κρίση ήρθε να προστεθεί στο ήδη βεβαρημένο πορτοφόλι του καταναλωτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Κόβονται τα βασικά απο το καλάθι της νοικοκυράς – Η ακρίβεια κτύπησε ταβάνι – Γονατίζουν οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην αγορά επικρατεί αβεβαιότητα και αστάθεια,ενώ πλέον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ελπίζουν στο τουριστικό ρεύμα, ευελπιστώντας ότι θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργού για να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί από την απώλεια των 800.000 Ρώσων και Ουκρανών.

Σημαντικό όμως είναι και το γεγονός πως στις τουριστικές περιοχές, υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν ακόμη και δεν γνωρίζουν όμως, εάν θα ανοίξουν αναλογιζόμενοι το βάρος των εξόδων που αφορά κυρίως το κόστος του ενοικίου, του ρεύματος αλλά και των μισθών με τους κυβερνητικούς παράγοντες να δείχνουν πως αδιαφορούν για όλα αυτά και απλά στηρίζουν τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Παράγοντες της αγοράς, δεν αποκλείουν να δούμε ακόμα και εξώσεις καταστηματαρχών οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τα ενοίκια τους. Ακόμη μιλούν και για απολύσεις προσωπικού, αφού δεν μπορούν να πληρώνουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Οι καταναλωτές στην Κύπρο βρίσκονται στη χειρότερη οικονομική θέση της τελευταίας εικοσαετίας

Οι καταναλωτές κινούνται πολύ συντηρητικά αγοράζοντας μόνο τα απαραίτητα. Τα καταστήματα τροφίμων και οι υπεραγορές κινήθηκαν κατά την περίοδο των εορτών, όμως και πάλι οι αγορές δεν έφτασαν τα επίπεδα προηγούμενων χρόνων.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα υποδημάτων αλλά και ένδυσης η εικόνα είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτική αφού μέλημα των καταναλωτών είναι να φέρουν τα απαραίτητα στο τραπέζι τους και ότι μείνει, εάν μείνει, να το φυλάξουν για αργότερα αφού κανείς δεν γνωρίζει τι μέλει γενέσθαι.