Οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδιώκει τη σύλληψη του πρώην Προέδρου της Σρι Λάνκα

Μία ομάδα υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγράφει φερόμενες παραβιάσεις στη Σρι Λάνκα υπέβαλε μια ποινική καταγγελία στον γενικό εισαγγελέα της Σιγκαπούρης, ζητώντας τη σύλληψη του πρώην Προέδρου Gotabaya Rajapaksa της Σρι Λάνκα για τον ρόλο του στον επί δεκαετίες εμφύλιο πόλεμο του κράτους της Νότιας Ασίας.

Η οργάνωση Διεθνές Πρόγραμμα Αλήθειας και Δικαιοσύνης (ITJP) είπε ότι ο Rajapaksa διέπραξε σοβαρές παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου το 2009, όταν ήταν επικεφαλής άμυνας της χώρας, σύμφωνα με ένα αντίγραφο της καταγγελίας που είδε το Reuters.

Το ITJP με έδρα τη Νότια Αφρική υποστήριξε ότι με βάση την καθολική δικαιοδοσία, οι εικαζόμενες καταχρήσεις υπόκεινται σε δίωξη στη Σιγκαπούρη, όπου διέφυγε μετά από μήνες αναταραχών λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα του.

Ο Rajapaksa υπέβαλε την παραίτησή του από τη Σιγκαπούρη, μία μέρα μετά που έφυγε από τη χώρα στις 13 Ιουλίου. Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στα κυβερνητικά γραφεία και τις κατοικίες του Προέδρου και του Πρωθυπουργού.

«Η ποινική καταγγελία που υποβλήθηκε βασίζεται σε επαληθεύσιμες πληροφορίες τόσο για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί, αλλά και σε στοιχεία που συνδέουν πραγματικά το εν λόγω άτομο, το οποίο βρίσκεται τώρα στη Σιγκαπούρη», είπε στο Reuters τηλεφωνικά από το Βερολίνο η Alexandra Lily Kather, μία από τους δικηγόρους που συνέταξαν την καταγγελία.

«Η Σιγκαπούρη έχει πραγματικά μια μοναδική ευκαιρία με αυτό το παράπονο, με τον δικό της νόμο και με τη δική της πολιτική, να πει την αλήθεια στην εξουσία».

Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τον Rajapaksa για σχόλια μέσω της Ύπατης Αρμοστείας της Σρι Λάνκα στη Σιγκαπούρη. Στο παρελθόν έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι ήταν υπεύθυνος για παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ένας εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Σιγκαπούρης δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας είπε ότι ο Rajapaksa εισήλθε στην πόλη-κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας για ιδιωτική επίσκεψη και δεν είχε ζητήσει ούτε είχε λάβει άσυλο.

Ο Shubhankar Dam, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ στη Βρετανία, ο οποίος έχει διδάξει στη Σιγκαπούρη, είπε ότι ενώ τα δικαστήριά της ήταν σε θέση να δικάσουν φερόμενα εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία και βασανιστήρια, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η επίκληση τέτοια δικαιοδοσία θα πρέπει να γίνεται μόνο ως έσχατη λύση.

Η Σρι Λάνκα τερμάτισε έναν 25ετή εμφύλιο πόλεμο μεταξύ αυτονομιστών ανταρτών από την εθνική μειονότητα Ταμίλ και κυβερνητικών δυνάμεων το 2009. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν και τις δύο πλευρές για καταχρήσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το ITJP βοήθησε σε δύο αστικές αγωγές κατά του Rajapaksa. Και οι δύο υποθέσεις αποσύρθηκαν αφού ο Rajapaksa έλαβε διπλωματική ασυλία όταν έγινε Πρόεδρος.

(ΚΥΠΕ-Reuters/ΜΧ/ΑΓΚ)