Ουκρανία: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στο Αφζοσταλ -Το μεσημέρι προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων

Smoke rises from the Metallurgical Combine Azovstal in Mariupol, in territory under the government of the Donetsk People's Republic, eastern in Mariupol, Ukraine, Thursday, May 5, 2022. Heavy fighting is raging at the besieged steel plant in Mariupol as Russian forces attempt to finish off the city's last-ditch defenders and complete the capture of the strategically vital port. (AP Photo)

Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στο Αζοφσταλ σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι Ουκρανοί, την ώρα που το Κρεμλίνο κάνει λόγο για ανοικτούς ανθρωπιστικούς διαδρόμους. 

Νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση αμάχων, στις 12 το μεσημέρι, προανήγγειλε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης. Ο ΟΗΕ έχει ήδη καθ` οδόν οχηματο-πομπή για τη νέα προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων από το μεταλλουργείο.

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι αναμένει μεγάλη αποβατική επιχείρηση της Ρωσίας στις ακτές στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στην Οδησσό, λιμάνι υψηλής στρατηγικής σημασίας.

H εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα ανέφερε χθες Πέμπτη 5/5, ότι έχουν αυξηθεί οι πτήσεις ρωσικών UAVs στην περιοχή. Επιπλέον, συνεχίζει να καταγράφεται η παρουσία ισχυρής ρωσικής ναυτικής δύναμης στα ανοικτά των ελεγχόμενων από τις ουκρανικές δυνάμεις ακτών.

Στους κατοίκους της περιοχής συστήνεται να μένουν μακριά από τις ακτές και τις στρατιωτικές ζώνες και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με μικρά πλεούμενα. Τους ζητείται επίσης να αναφέρουν αμέσως στις στρατιωτικές αρχές οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν επίσης ότι στο μέτωπο του Αζοβστάλ, στη Μαρίουπολη, οι ρωσικές δυνάμεις, συνεχίζουν το σφυροκόπημα του βιομηχανικού συγκροτήματος με σκοπό μέχρι τη Δευτέρα η χαλυβουργία να έχει πέσει  στα χέρια τους.

Καταγγέλλονται, ρωσικές επιχειρήσεις εφόδου και αιματηρές μάχες εντός των εγκαταστάσεων, ενώ, μαχητές του Τάγματος Αζόφ, υποστηρίζουν ότι η Ρωσία αθέτησε την υπόσχεσή της για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Από την άλλη πλευρά το Κερμλίνο επιμένει να διαψεύδει τα περί εφόδου στο Αζοφστάλ, και υποστηρίζει ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Μαριούπολη λειτουργούν.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία πως κατέστρεψε εν μέρει ή ολοσχερώς εκατοντάδες δομές υγείας κι έχει αφήσει τους γιατρούς χωρίς φάρμακα για να προσφέρουν περίθαλψη σε καρκινοπαθείς ή για να κάνουν επεμβάσεις. Δεν υπάρχουν καν τα βασικά αντιβιοτικά στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, όπου μαίνονται μάχες ,τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος .

Πριν τρείς μέρες η Ρωσία απέδωσε σε προπαγάνδα εικόνες καταστροφής σε παιδιατρικό νοσοκομείο και μαιευτήριο στη Μαριούπολη και ισχυρίστηκε πως η δομή υγείας είχε μετατραπεί σε θέση ουκρανών στρατιωτικών.

Στο μέτωπο της αντικατασκοπείας  δεδομένα που έδωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επέτρεψαν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να βυθίσουν το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva στα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ.

Η στρατιωτική βοήθεια και οι πληροφορίες που δίνουν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία εμποδίζουν τη Ρωσία να ολοκληρώσει «γρήγορα» αυτή που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην ουκρανική επικράτεια, ανέφερε χθες Πέμπτη,5/5, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, διαβεβαιώνοντας μολαταύτα πως όλοι οι στόχοι που έθεσε η Μόσχα θα επιτευχθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa