Ουκρανία: Σφυροκόπημα με υπερηχητικούς πυραύλους στην Οδησσό

Με μια ματιά:

  • Επιθέσεις με υπερηχητικούς πυραύλους σημειώθηκαν στο λιμάνι της Οδησσού τη Δευτέρα από τον ρωσικό στρατό σε ένα εμπορικό κέντρο και δύο ξενοδοχεία.
  • Μάχες μαίνονται σε πολλές πόλεις στην Ουκρανία, με τον ουκρανικό στρατό να αναφέρει πως η Ρωσία συγκροτεί δυνάμεις στα σύνορα για να αποτρέψουν αντεπίθεση στο Χάρκοβο. Πιο έντονη είναι η στρατιωτική δραστηριότητα στο Ντονέτσκ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προχωρήσουν προς την πόλη Λίμαν, έναν σημαντικό κόμβο μεταφορών.
  • Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη. Περίπου 100 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο πολιορκούμενο εργοστάσιο, ανέφερε σε νέες δηλώσεις του ο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης, Πάβλο Κιριλένκο.
  • Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα εξετάσει το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία την Τρίτη. Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει «αμέσα» το νομοσχέδιο για βοήθεια στη χώρα, προειδοποιώντας για πρώτη φορά ότι πόροι που έχει το Κίεβο θα εξαντληθούν σε «περίπου δέκα ημέρες».
  • Είναι «πολύ πιθανό» η Φινλανδία να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε τη Δευτέρα στο CNNi ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας Τίτι Τουπουράινεν. Η πιθανή ένταξη του έθνους είναι «φυσική απάντηση» στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε, προσθέτοντας ότι εάν η χώρα της το κάνει πράγματι αίτηση, ελπίζει ότι «η διαδικασία επικύρωσης θα είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη».
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε πως τον ανησυχεί το γεγονός ο Ρώσος ομόλογός, Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει τρόπο να βάλει τέλος στον πόλεμο και πως η κυβέρνησή του εξετάζει τι μπορεί να κάνει γι’ αυτό.

Σφυροκόπημα με υπερηχητικούς πυραύλους στην Οδησσό

Odesa City Council

Ένα εμπορικό κέντρο και δύο ξενοδοχεία επλήγησαν από ρωσικές στρατιωτικές επιδρομές τη Δευτέρα στην Οδησσό.

Τρεις πύραυλοι Kinzhal —οι νέοι υπερηχτικοί πύραυλοι της Ρωσίας— εκτοξεύτηκαν από αεροπλάνο και έπληξαν έναν «τουριστική υποδομή», δήλωσε ο Σεργκέι Μπράτσουκ, εκπρόσωπος της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού.

Δύο άτομα νοσηλεύονται από την επίθεση, σημείωσε ο Μπράτσουκ.

Το CNNi εντόπισε και επαλήθευσε την αυθεντικότητα δύο βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία δείχνουν σημαντικές ζημιές σε ξενοδοχείο στο χωριό Ζάτοκα. Ένα από τα βίντεο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από το Δημοτικό Συμβούλιο της Οδησσού.

Αυτό είναι το δεύτερο ξενοδοχείο στην περιοχή της Οδησσού που στοχοποιήθηκε.

Ένα εμπορικό κέντρο χτυπήθηκε επίσης από επτά πυραύλους, σύμφωνα με τη Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν και ένα άτομο σκοτώθηκε στην επίθεση.