Ο δεσμός 28χρονου με ανήλικη- εις γνώση των γονιών της – του κόστισε φυλάκιση 2,5 έτη

Ποινή φυλάκισης σε 28χρονο από τη Ρουμανία, ο οποίος ομολόγησε και κρίθηκε ένοχος σε έξι κατηγορίες που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση παιδιού και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδρίασε στη Λευκωσία.

Η καταγγελία που έφτασε ενώπιον των αρχών τον Σεπτέμβρη του 2021, ανέφερε ότι ο 28χρονος διέμενε μαζί με την ανήλικη στην οικία του στο Δάλι και ότι είχαν δεσμό, εν γνώσει των γονέων της. Κατά τον χρόνο της καταγγελίας η νεαρή, που είναι ομοεθνής του, ήταν 15 ετών.

Όπως αναφέρεται και στην απόφαση του Δικαστηρίου, ο 28χρονος ομολόγησε από την αρχή ότι διατηρούσε δεσμό με την ανήλικη, ισχυρίστηκε ωστόσο αρχικά ότι δεν είχαν σεξουαλικής επαφές, κάτι που παραδέχτηκε αργότερα.

Όπως προέκυψε και από την κατάθεση της 16χρονης τότε κοπέλας, το διάστημα εκείνο δεν πήγαινε σχολείο και για περίοδο δύο μηνών διέμενε στο Δάλι μαζί του, ενώ οι γονείς της διέμεναν στη Λάρνακα. Όπως είχε αναφέρει στις αρχές είχε δεσμό και σεξουαλικές επαφές με τον 28χρονο από τον Αύγουστο του 2020, μέχρι και την σύλληψη του δηλαδή 3 Οκτωβρίου του 2021.

Ο 28χρονος επιβεβαιώνοντας τα γεγονότα είχε αναφέρει πως γνώριζε ότι η κοπέλα ήταν ανήλικη. Στην κατοχή του, κατά τη σύλληψη του, είχε εντοπιστεί και γυμνή φωτογραφία.

Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο επεσήμανε τη σοβαρότητα των αδικημάτων και τονίστηκε «πως εκείνο που μένει ως σταθερή παράμετρος είναι το ίδιο το θύμα και η ηλικία του, που το κοινωνικό σύνολο θέλει να προστατεύσει, ως ένα πολύτιμο αγαθό».
Το Κακουργιοδικείο σημείωσε εξ’ αρχής ότι τα γεγονότα που τέθηκαν ενώπιον του είναι ιδιαίτερα και στη βάση αυτών, η παρούσα περίπτωση «δεν εμπίπτει στις σοβαρές υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών από αδίστακτους και επιτήδειους παιδόφιλους. Συνεπώς, διακρίνεται, από εκείνες τις υποθέσεις στις οποίες αρμόζουσα είναι
η πολυετής φυλάκιση, χωρίς, βέβαια, να υποβαθμίζεται η σοβαρότητα των αδικημάτων.

Κατά την επιμέτρηση της ποινής, λήφθηκε υπόψη ότι πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν κατ’ επανάληψη, δηλαδή έξι φορές. Η απουσία βίας όπως και το γεγονός ότι η ερωτική σχέση αναπτύχθηκε με τη θέληση της παραπονούμενης και εν γνώσει των γονέων της, λήφθηκαν επίσης υπόψη, χωρίς, όμως, τα στοιχεία αυτά να εξουδετερώνουν τη σοβαρότητα των αδικημάτων και την όλη φιλοσοφία του Νόμου που καθορίζει ως ηλικία συναίνεσης αυτή των 17 ετών, όπως σημειώνει στην απόφαση του το Δικαστήριο. Σημειώθηκε, περαιτέρω, ότι ανάλογα με τον χρόνο διάπραξης των αδικημάτων, η παραπονούμενη ήταν ηλικίας 15-16 ετών, γεγονός το οποίο ο κατηγορούμενος γνώριζε, επομένως δεν ήταν σε θέση, με βάση τις πρόνοιες του Νόμου, να δώσει τη συγκατάθεση της.

Προς όφελος του κατηγορούμενου προσμέτρησαν το λευκό ποινικό του μητρώο καθώς επίσης η μεταμέλεια του, ως εκφράστηκε από τον συνήγορό του και ως συνάγεται από την παραδοχή του. Περαιτέρω, λήφθηκαν υπόψη οι προσωπικές του περιστάσεις, καθώς επίσης η γνησιότητα των προθέσεων του αναφορικά με τη σχέση του με την ανήλικη.

Στον 28χρονο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών.