Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Ναβάλνι μετακόμισε σε σωφρονιστική αποικία υψίστης ασφαλείας

ΛΟΝΔΙΝΟ, 14 Ιουνίου (Reuters) – Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο πιο εξέχων ηγέτης της αντιπολίτευσης της Ρωσίας, μεταφέρθηκε απότομα από τη φυλακή όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης 11-1/2 ετών σε μια ποινική αποικία υψίστης ασφαλείας πιο μακριά από τη Μόσχα.

Ο Ναβάλνι κέρδισε θαυμασμό από την ετερόκλητη αντιπολίτευση το 2021 επειδή επέστρεψε στη Ρωσία οικειοθελώς το 2021 από τη Γερμανία, όπου είχε υποβληθεί σε θεραπεία για αυτό που έδειξαν οι δυτικές εργαστηριακές εξετάσεις ότι ήταν μια απόπειρα να τον δηλητηριάσουν στη Σιβηρία με νευρικό παράγοντα της σοβιετικής εποχής. Η Ρωσία αρνείται ότι προσπάθησε να τον σκοτώσει.Διαφήμιση · Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

Ο αρχηγός του προσωπικού του Λεονίντ Βολκόφ είπε ότι όταν ο δικηγόρος του Ναβάλνι έφτασε την Τρίτη στη Σωφρονιστική Αποικία Νο. 2, ένα στρατόπεδο φυλακών στο Πόκροφ, 119 χιλιόμετρα (74 μίλια) ανατολικά της Μόσχας, του είπαν: «Δεν υπάρχει τέτοιος κατάδικος εδώ».

«Πού βρίσκεται τώρα ο Αλεξέι και σε ποια αποικία μεταφέρεται, δεν γνωρίζουμε», είπε ο Βολκόφ στην εφαρμογή Telegram.

Αλλά αργότερα, ο περιφερειακός παρατηρητής φυλακών Σεργκέι Γιαζάν είπε τηλεφωνικά ότι ο Ναβάλνι είχε μεταφερθεί στην σωφρονιστική αποικία IK-6 στο Melekhovo κοντά στο Βλαντιμίρ, περίπου 250 χλμ (155 μίλια) ανατολικά της Μόσχας.Διαφήμιση · Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

Ο Yazhan είναι πρόεδρος της τοπικής Επιτροπής Δημόσιας Παρακολούθησης, μιας οργάνωσης επιφορτισμένης με την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων σε κάθε περιοχή της Ρωσίας και τη στενή συνεργασία με τις αρχές των φυλακών.

Η σωφρονιστική υπηρεσία της Ρωσίας δεν ήταν άμεσα προσβάσιμη για σχόλιο.

Ο Ναβάλνι θεωρεί τη Ρωσία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ως ένα δυστοπικό κράτος που διοικείται από κλέφτες και εγκληματίες όπου το λάθος είναι σωστό και οι δικαστές είναι διεφθαρμένοι εκπρόσωποι μιας καταδικασμένης ελίτ.Διαφήμιση · Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

Μόλις τον περασμένο μήνα, επέκρινε τον Πούτιν μέσω σύνδεσης βίντεο σε ένα ρωσικό δικαστήριο, χαρακτηρίζοντάς τον ως τρελό που είχε ξεκινήσει έναν «ανόητο πόλεμο» που έσφαζε τους αθώους ανθρώπους τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας. 

Ο Ναβάλνι φυλακίστηκε για παραβιάσεις της αποφυλάκισης κατά την επιστροφή του από τη Γερμανία.

Στη συνέχεια, στις 24 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, καταδικάστηκε σε άλλα εννέα χρόνια φυλάκιση για απάτη και περιφρόνηση του δικαστηρίου. Λέει ότι όλες οι κατηγορίες σε βάρος του είναι κατασκευασμένες και στοχεύουν να ματαιώσουν τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Ο δικαστής διέταξε τη μεταφορά του Ναβάλνι σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, όπου θα μειωθούν τα δικαιώματά του για επισκέψεις και αλληλογραφία.

Το πολιτικό δίκτυο του Ναβάλνι έχει εξαρθρωθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς έχει απαγορευτεί ως «εξτρεμιστική» οργάνωση. Ανώτεροι βοηθοί και οργανωτές είτε φυλακίστηκαν είτε αναγκάστηκαν σε εξορία.

Ο Ναβάλνι είπε πριν από δύο εβδομάδες ότι είχε κατηγορηθεί σε μια νέα ποινική υπόθεση για δημιουργία εξτρεμιστικής οργάνωσης και υποκίνηση μίσους προς τις αρχές, αδικήματα που επισύρουν μέγιστη ποινή 15 ετών ακόμη.

πηγή:Reuters