Ο Πάπας θα ζητήσει συγγνώμη από τους επιζήσαντες σχολείων ιθαγενών του Καναδά(βιντεο)

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα ζητήσει μια ιστορική προσωπική συγγνώμη τη Δευτέρα σε αυτόχθονες επιζώντες παιδικής κακοποίησης η οποία διαπραττόταν εδώ και δεκαετίες σε καθολικά ιδρύματα στον Καναδά, στην αρχή μιας εβδομαδιαίας επίσκεψης που έχει περιγράψει ως «ταξίδι μετάνοιας».

Ο ηγέτης του 1,3 δισεκατομμυρίων Καθολικών στον κόσμο έφτασε την Κυριακή στο Έντμοντον, στη δυτική επαρχία Αλμπέρτα, για να επισκεφθεί ένα από τα μεγαλύτερα πρώην σχολεία όπου έλαβε χώρα η κακοποίηση των παιδιών των Πρώτων Εθνών, των Μέτις και των Ινουίτ.

Το ταξίδι του 85χρονου Ποντίφικα έχει στόχο να ζητήσει συγγνώμη από τους επιζώντες για τον ρόλο της Εκκλησίας στο σκάνδαλο που μια εθνική επιτροπή αλήθειας και συμφιλίωσης χαρακτήρισε «πολιτιστική γενοκτονία».

Στο Maskwacis, μια κοινότητα ιθαγενών νότια του Έντμοντον, όπου βρισκόταν το σχολείο Ermineskin μέχρι το κλείσιμό του το 1975, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι ντυμένοι με παραδοσιακά ρούχα συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα το πρωί, δύο ώρες πριν από την άφιξη του Πάπα.

Από τα τέλη του 1800 έως τη δεκαετία του 1990, η κυβέρνηση του Καναδά έστειλε περίπου 150.000 παιδιά σε 139 σχολεία που διοικούνται από την Εκκλησία, όπου αποκόπηκαν από τις οικογένειές τους, τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Πολλά παιδιά κακοποιήθηκαν σωματικά και σεξουαλικά από διευθυντές και δασκάλους, και χιλιάδες πιστεύεται ότι πέθαναν από ασθένειες, υποσιτισμό ή παραμέληση.

Μια αντιπροσωπεία ιθαγενών ταξίδεψε στο Βατικανό τον Απρίλιο και συνάντησε τον Πάπα, ο οποίος ζήτησε επισήμως συγγνώμη.

Ωστόσο, η συγγνώμη του Ποντίφικα σε καναδικό έδαφος θα έχει τεράστια σημασία για τους επιζώντες και τις οικογένειές τους, για τους οποίους η γη των προγόνων τους έχει ιδιαίτερη σημασία.

Από τον Μάιο του 2021, περισσότεροι από 1.300 ανώνυμοι τάφοι έχουν ανακαλυφθεί στις τοποθεσίες των πρώην σχολείων, προκαλώντας σοκ σε ολόκληρο τον Καναδά, ο οποίος έχει αρχίσει σιγά-σιγά να αναγνωρίζει αυτό το μακρύ, σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία του.

Ο Φραγκίσκος είναι ο δεύτερος Πάπας που επισκέπτεται τον Καναδά, μετά τον Ιωάννη Παύλο Β’, ο οποίος το έκανε δύο φορές τη δεκαετία του 1980 και ξανά το 2002.