Παράταση παίρνει η ανέγερση φοιτητικών εστιών – Αιτία: Εμπλοκή τρίτων που μόλυναν τη διαδικασία

Παράταση παίρνει η ανέγερση της Β φάσης των φοιτητικών εστιών, του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Πανεπιστημιούπολη, στην περιοχή Αθαλάσσας, στη Λευκωσία. Αυτό προέκυψε μετά από απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών στην όποια είχε προσφύγει το Αρχιτεκτονικό Γραφείο το οποίο είχε λάβει το Β βραβείο στον Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σύμφωνα με την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής, η εμπλοκή τρίτων, δεν μπορεί παρά να μόλυνε τη διαδικασία. Όπως αναφέρει η απόφαση, είχαν εμπλακεί στη διαδικασία τρίτα σώματα όπως το Γραφείο Ανάπτυξης της Πανεπιστημιούπολης και η Επιτροπή του Συμβουλίου του Πανεπιστήμιου και αυτό ήταν αρκετό για να επιτύχει ο αιτητής στην προσφυγή του. Μετά και την εξέλιξη αυτή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κύπρου εξετάζουν την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, ζήτησε νομική συμβουλή για το θέμα και πολύ σύντομα θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

«Να ξεκινήσουν τα έργα το συντομότερο δυνατό»

Σε δηλώσεις του στο Alphanews.live ο Βάσος Ολύμπιος, Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών. Διευθυντής Γραφείου Ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης ανέφερε πως είναι ένα θέμα το οποίο προέκυψε και θα βγάλει το έργο εκτός χρονοδιαγραμμάτων και παρατείνει το χρόνο για παραχώρηση επιπλέον φοιτητικών εστιών σε φοιτητές. Στόχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, εξήγησε, ήταν το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσουν τα έργα. Από τη στιγμή, είπε, που γίνει η ανάθεση του έργου, θα χρειαστεί ένα χρονικό περιθώριο δυο ετών  για την ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών. Στη συνέχεια είναι η διαδικασία προκήρυξης των προσφορών και μετά θα χρειάζονταν άλλα τρία χρόνια για την κατασκευή του έργου.

Η Α’ φάση της Φοιτητικής Εστίας (Φ.Ε.) αποτελείται από 14 κτήρια και 208 μονόκλινα δωμάτια. Υπάρχει κοινόχρηστη κουζίνα για κάθε 12 δωμάτια.

Υπάρχει σύστημα κλιματισμού σε κάθε δωμάτιο. Κάθε δωμάτιο συμπεριλαμβάνει νιπτήρα. Υπάρχει κοινόχρηστος χώρος υγιεινής και κουζίνα για κάθε 8 δωμάτια. Υπάρχει σύστημα κλιματισμού σε κάθε δωμάτιο. Υπάρχει κοινόχρηστος χώρος υγιεινής και κουζίνας για κάθε 2 δωμάτια. Κάθε ομάδα των δύο δωματίων αποτελεί ένα διαμέρισμα. Υπάρχει σύστημα κλιματισμού σε κάθε δωμάτιο. Στο χώρο της Φ.Ε. λειτουργούν επίσης δύο κοινόχρηστα κτήρια στα οποία στεγάζονται το Κέντρο Εξυπηρέτησης Ενοίκων (Κ.Ε.Ε.) , το Κέντρο Εκδηλώσεων, το Ταχυδρομείο και ο Χώρος Πλυντηρίων. Οι φοιτητές που θα γίνουν αποδεκτοί για διαμονή στη Φ.Ε. μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τους χώρους διαμονής μελετώντας όλα μας τα εγχειριδία και ιδιαίτερα το Εγχειρίδιο Ενοίκου. 

Το έργο

Οι νέες Φοιτητικές Εστίες – Φάση Β’ θα ανεγερθούν στο νότιο τμήμα της Πανεπιστημιούπολης. Η προώθηση του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, καταδεικνύει την πρόθεση του Πανεπιστημίου για διεθνοποίηση και επικεντρώνεται στη δημιουργία πράσινων και έξυπνων Φοιτητικών Εστιών.

Στις νέες Φοιτητικές Εστίες θα εφαρμοστούν τεχνολογίες αιχμής, με κύριους στόχους την εξυπηρέτηση των χρηστών, την προστασία του περιβάλλοντος και της οικολογίας, την ενεργειακή εξοικονόμηση και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Οι νέες Φοιτητικές Εστίες, θα είναι δυναμικότητας 730 κλινών και συνολικού μικτού εμβαδού περί τα 31000τ.μ. , περιλαμβανομένων όλων των υποστηρικτικών χρήσεων.

Στις Φοιτητικές Εστίες – Φάση Β’ θα περιλαμβάνονται τρεις τύποι δωματίων και ένας τύπος διαμερίσματος ως εξής:

Οι τύποι Α, Β και  Γ θα είναι δωμάτια με ιδιωτικό χώρο υγιεινής και κοινόχρηστους χώρους κουζίνας και καθιστικού ανά 8 δωμάτια και ο τύπος Δ θα είναι διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων. Οι τύποι δωματίων Β και Γ, θα πληρούν τα κριτήρια εξυπηρέτησης των Ατόμων µε Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ).

Το σύμπλεγμα των νέων Φοιτητικών Εστιών στην Πανεπιστημιούπολη θα διαθέτει επίσης κοινόχρηστους χώρους ψυχαγωγίας και εξυπηρέτησης όπως χώρο εκδηλώσεων, αναγνωστήριο, καφετέρια, κατάστημα λιανικής πώλησης τροφίμων, , χώρο παιγνιδιών, δωμάτιο Πρώτων  Βοηθειών, ταχυδρομείο, χώρο πλυντηρίων/στεγνωτηρίων, σιδερωτήριο, αποθηκευτικούς χώρους κλπ. Θα περιλαμβάνει επίσης γραφειακή ενότητα για τη διοίκηση των εστιών καθώς και εκτεταμένες υπαίθριες διαμορφώσεις

Ο συνολικός προϋπολογισμός δαπάνης των Φοιτητικών Εστιών – Φάση Β’ υπολογίζεται στα €35.000.000 + ΦΠΑ.