Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Αθηνάς Βιολάρη με τίτλο «Η Γέννηση και η Εξέλιξη του Κυπριώτικου Σκετς»

Το κυπριώτικο σκετς, που γεννήθηκε την ημέρα των εγκαινίων του κυπριακού ραδιοφώνου, στις 4 Οκτωβρίου 1953, είχε την τιμητική του το βράδυ της Τετάρτης στους κήπους του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο της δημοσιογράφου Αθηνάς Βιολάρη «Η Γέννηση και η Εξέλιξη του Κυπριώτικου Σκετς».

Ως η μακροβιότερη εκπομπή του ΡΙΚ, το κυπριώτικο σκετς συνεχίζει να μεταδίδεται κάθε Κυριακή μεσημέρι από το Πρώτο Πρόγραμμα του Ραδιοφώνου του ΡΙΚ, ενώ από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα μεταδίδεται και τηλεοπτικά. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση σχετικά με την παρουσίαση του βιβλίου, τονίζοντας ότι το κοινό έχει αγκαλιάσει αυτό το είδος μέσα στις δεκαετίες.

Η Αθηνά Βιολάρη, μέσα από την έρευνά της, καταγράφει τον ρόλο που διαδραμάτισε αυτό το θεατρικό είδος στη διατήρηση της παράδοσης αλλά και της κυπριακής διαλέκτου. Εκτενής αναφορά γίνεται στη διαδρομή που ακολούθησε το σκετς από το ραδιόφωνο στην τηλεόραση και στη θεατρική σκηνή.

Όπως αναφέρεται, το βιβλίο ταξιδεύει τον αναγνώστη σε εποχές που ο κόσμος μαζευόταν στα καφενεία ή στα λιγοστά σπίτια που διέθεταν τηλεόραση για να παρακολουθήσει το «Κατωθκιόν της Μαδαρής», που ήταν η πρώτη τηλεοπτική σειρά πανελληνίως, τη «Φροσού», στην «Οικογένεια Σολωμού» και άλλες σειρές με τα χαρακτηριστικά του σκετς που σημάδεψαν την πνευματική δημιουργία του τόπου.

Άλλωστε, το βιβλίο εστιάζει τόσο στην ιστορική αναδρομή όσο και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, στη θεματολογία, τη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η θεματολογία η οποία αλλάζει ανάλογα με τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές του τόπου.

Για το βιβλίο μίλησε ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού, Μίμης Σοφοκλέους. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΡΙΚ, Μιχάλης Π. Μιχαήλ, ο Αν. καθηγητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Αντώνης Πετρίδης και εκ μέρους της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων η Δέσπω Κόνιζου Λοϊζιά. Τέλος, παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από κυπριώτικα σκετς και κυπριακή μουσική και τραγούδια από το Μουσικό Σχήμα «Οι Λας».