Περού: Αγοραστής της παραγωγής φύλλων κόκας η κυβέρνηση, για την καταπολέμηση της διακίνησης κοκαΐνης

In this Sept. 19, 2014 photo, a soldier stands guard during the destruction of a clandestine airstrip in the Valley of the Apurimac, Ene and Mantaro River Valleys, or VRAEM, the world's No. 1 coca-growing region in Ayacucho, Peru. Peruvian and Bolivian officials have agreed during a meeting in La Paz to share information in real time on cross-border drug flights. They did not, however, divulge details. (AP Photo/Rodrigo Abd)

Την πρόθεσή της να αγοράσει το σύνολο της σοδειάς φύλλων κόκας, ανακοίνωσε η περουβιανή κυβέρνηση, νομιμοποιώντας τις παράνομες καλλιέργειες, για να καταπολεμήσει την διακίνηση κοκαΐνης στη χώρα.

Το Περού είναι  μέλος της τριάδας των κρατών όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες του ναρκωτικού αυτού στον κόσμο.

Το σχεδιαζόμενο μέτρο, δύσκολα εφαρμόσιμο, προκαλεί ήδη ενστάσεις.

Ο πρωθυπουργός Ανίβαλ Τόρες, προχθές Τετάρτη 27/4, παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία επιχειρηματολόγησε   ότι, είναι απαραίτητο, για τουλάχιστον έναν χρόνο, να αγοραστούν  τα φύλλα κόκας από τους ήδη καταγεγραμμένους παραγωγούς και όσους θα εγγραφούν στο υπό δημιουργία μητρώο,.

Περίπου 95.000 νόμιμοι καλλιεργητές κόκας είναι καταγεγραμμένοι στο επίσημο μητρώο. Τα φύλλα που παράγουν αγοράζει από το 1978 η Εθνική Εταιρεία Κόκας (ENACO), καταβάλλοντας 100 σόλες (περίπου 25 ευρώ) ανά αρόμπα (11,24 κιλά).

Καταναλώνονται υπό μορφή ματέ (ροφημάτων στη Λατινική Αμερική), γλυκών, αλεύρων, ή με τη μάσησή τους, παράδοση στις Άνδεις για την καταπολέμηση της κόπωσης και του μεγάλου υψομέτρου, στο Περού όπως και στη Βολιβία.

Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς, οι παράνομοι καλλιεργητές κόκας είναι περίπου 400.000. Η καλλιέργεια της κόκας  φθάνει τα 620.000 στρέμματα  και η παραγωγή τους 160.000 τόνους. Εκ των οποίων η ENACO δεν αγοράζει σήμερα παρά 2.500 τόνους, ποσοστό που μετά βίας αντιστοιχεί στο 1,5%.

«Το μήνυμα το οποίο στέλνει η κυβέρνηση είναι πως νομιμοποιεί την καλλιέργεια κόκας και ότι θα αγοράζει φύλλα κόκας που καλλιεργείται παράνομα. Το μήνυμα είναι ‘καλλιεργήστε κόκα’, κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, διότι μιλάμε για την πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν οι διακινητές ναρκωτικών», έκρινε ο Ρουβέν Βάργκας, πρώην υπουργός Εσωτερικών του Περού.

Με την ενθάρρυνση της καλλιέργειας κόκας, ο παραγωγός θα έχει προφανώς δύο αγορές: αυτή του κράτους, που υπόσχεται η κυβέρνηση, κι αυτή των διακινητών των ναρκωτικών», παρατήρησε ο πρώην μεταβατικός πρόεδρος Φραντσίσκο Σαγάστι (2020-2021).

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Κολομβία και η Βολιβία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή φύλλων κόκας και κοκαΐνης στον κόσμο. Στο Περού, η παραγωγή κοκαΐνης εκτιμάται ότι φθάνει περίπου τους 400 τόνους ετησίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP