Ποιοι είναι οι Φρουροί της Επανάστασης που κατέλαβαν τα δύο ελληνικά πλοία – Θεωρούνται τρομοκράτες στις ΗΠΑ

Πότε δημιουργήθηκαν και ποιος ο ρόλος τους στο Ιράν

Οι Φρουροί της Επανάστασης απασχολούν και πάλι την επικαιρότητα, καθώς ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάληψη δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο και την σύλληψη όλων των μελών των πληρωμάτων.

Η αντίδραση της Ελλάδας ήταν έντονη, με τον Νίκο Δένδια να πραγματοποιεί διάβημα στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα και να κατηγορεί για πειρατεία, την συγκεκριμένη οργάνωση, την οποία χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατική οι ΗΠΑ.

Μάλιστα, θεωρούνται ότι είναι οι θεματοφύλακες του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν, ενώ έχουν αρκετή δύναμη, τόσο μέσα στη χώρα, όσο και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα όμως στη Μέση Ανατολή, όπου έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα τα τελευταία χρόνια.

Παρέλαση στη Τεχεράνη το 1983

Δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της Ισλαμικής Επανάστασης το 1979 ως στρατιωτικό σώμα, ενώ όταν ανέλαβε την εξουσία του Ιράν ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, στόχος της οργάνωσης έγινε η υπεράσπιση του ιρανικού ισλαμικού συστήματος και ως ένα σημείο εκείνη την εποχή, λειτουργούσε ως αντίβαρο στις ένοπλες δυνάμεις.

Έκτοτε, αρχίζουν να αυξάνουν την δύναμη τους σε όλα τα επίπεδα, όμως μετά την λήξη του αιματηρού πολέμου Ιράν – Ιράκ στις 20 Αυγούστου του 1988, ενισχύονται ακόμα περισσότερο. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να περιμένουν περίπου δύο δεκαετίες, για γίνουν μεγάλη δύναμη στη Μέση Ανατολή.

Επέκταση στη Μέση Ανατολή

Οι Φρουροί της Επανάστασης μέχρι το 2010 θα αποτελούν μια μεγάλη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική δύναμη στο Ιράν που θα έχει στενούς δεσμούς με τον ανώτατο ηγέτη. Όμως με την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, θα επεκταθούν ακόμα περισσότερο.

Συγκεκριμένα, αρχίζουν να εκπαιδεύουν και να χρηματοδοτούν ομάδες που δραστηριοποιούνται στον εμφύλιο, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες των ΗΠΑ, οι Φρουροί της Επανάστασης φέρεται να έχουν εμπλέκονται εκείνη την περίοδο και σε άλλες αιματηρές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, όπως στον εμφύλιο της Υεμένης.

Έτσι, μέχρι το 2020 σύμφωνα με το bbc.com, εκτιμάται ότι έχουν 190.000 ενεργό προσωπικό, πως διαθέτουν τις δικές τους χερσαίες δυνάμεις, όπως και μονάδες σε ναυτικό και αεροπορία. Παράλληλα, θεωρείται ότι έκτοτε επιβλέπουν τα στρατηγικά όπλα του Ιράν.

Η κόντρα με τις ΗΠΑ

Ανέκαθεν ο μεγαλύτερος εχθρός των Φρουρών της Επανάστασης ήταν οι ΗΠΑ, όμως τα τελευταία χρόνια η κόντρα τους έχει αποκτήσει πιο απειλητική διάσταση. Τον Απρίλιο του 2019 η Ουάσιγκτον τους αναγνωρίζει ως «τρομοκρατική οργάνωση», με τους Φρουρούς ως αντίποινα να παρενοχλούν δυτικά πλοία στον Περσικό Κόλπο.

Η κατάσταση όμως φαίνεται να ξεφεύγει στις 3 Ιανουαρίου του 2020, όταν ο αμερικανικός στρατός σκότωσε σε αεροδρόμιο του Ιράν τον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, που έλεγχε τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί

Οι Φρουροί της Επανάστασης πλέον, έχουν αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα στη Μέση Ανατολή, παρά το γεγονός ότι δέχονται υποστήριξη μόνο από το Ιράν, ενώ έχουν άγρια κόντρα με τις ΗΠΑ.

Διεθνείς οργανώσεις και κράτη τους κατηγορούν ότι υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή, ενώ κατηγορούνται ότι έλεγχουν όλο το πυραυλικό σύστημα του Ιράν.