Πολίτης απείλησε απογραφέα με κυνηγετικό όπλο ενώ άλλοι άφησαν ελεύθερα τα σκυλιά τους

Η υπό εξέλιξη απογραφή πληθυσμού που διεξάγει η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, η οποία είναι και η τελευταία, έμελλε να είναι επεισοδιακή όχι μόνο λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας αλλά και λόγω της ακραίας συμπεριφοράς πολιτών.

Αξίζει να αναφερθεί, πως υπήρξε πολίτης ο οποίος απείλησε απογραφέα με κυνηγετικό όπλο ενώ άλλοι άφησαν ελεύθερα τα σκυλιά τους τα οποία επετέθησαν στα άτομα που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν το έργο που τους ανέθεσε η Κυβέρνηση για ένα μεροκάματο, αφού αρκετοί από αυτούς εργοδοτήθηκαν προσωρινά μόνο για την απογραφή.

Ο «Φ» επικοινώνησε με υπαλλήλους της Στατιστικής Υπηρεσίας οι οποίοι ανέφεραν πως οι συνθήκες διεκπεραίωσης της απογραφής δεν ήταν οι καλύτερες, κάτι το οποίο απέδωσαν, εν μέρει, και στην πανδημία και την καχυποψία που αυτή δημιούργησε. Βεβαίως, ρόλο στη στάση ορισμένων διαδραμάτισε και το γεγονός ότι ζητείτο η ταυτότητα των πολιτών, κάτι το οποίο κάποιοι απέδιδαν σε προσπάθεια φακελώματος. Το θέμα που ήγειραν κάποιοι από τους πολίτες εστιαζόταν στο ότι μια απογραφή, σε γενικές γραμμές αποσκοπεί στο να καταγράψει τον πληθυσμό και τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι πολίτες κ.λπ., χωρίς να ζητούνται προσωπικά δεδομένα. Όμως, επειδή η απογραφή είναι η τελευταία και επειδή στο μέλλον τα στατιστικά στοιχεία θα αντλούνται από τις καταχωρήσεις που υπάρχουν στις διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου, η ταυτότητα θεωρείται το στοιχείο μέσω του οποίου θα αντλούνται όλες οι υπόλοιπες πληροφορίες που χρειάζονται σε κάθε περίπτωση. Βεβαίως, η εγγραφή όλων των πολιτών στο ΓεΣΥ αποτελεί ήδη μια σημαντική αποθήκη πληροφοριών/στοιχείων για τον κάθε πολίτη. Μαζί με αυτά υπάρχουν πληροφορίες στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις ή και στα διάφορα προγράμματα χορηγιών, στον Φόρο Εισοδήματος και αλλού.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ενώ η απογραφή ξεκίνησε με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 3-4 μηνών, αλλά ενώ πέρασαν έξι μήνες, συνεχίζεται και υπάρχουν πολίτες οι οποίοι ακόμη και μέχρι σήμερα λαμβάνουν επιστολές για σκοπούς απογραφής, κυρίως επειδή δεν είχαν εντοπιστεί από τους απογραφείς στους χώρους διαμονής τους.

Πηγή Φilenews