Πριν ανοίξεις το νέο λογαριασμό του ρεύματος, καλού-κακού, πάρε ένα ηρεμιστικό

Της Μόνικας Χαραλάμπους

Όσοι το έπαιξαν ψύχραιμοι και δεν αντέδρασαν στον τελευταίο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος σας έχω νέα: στους νέους λογαριασμούς μια σκοτοδίνη θα σας έρθει! Στην καλύτερη!

Και αυτό γιατί με βάση στοιχεία της ΑΗΚ, η σταθμική τιμή των καυσίμων κατά την περίοδο Απριλίου – Μαΐου του 2022 αυξήθηκε δραματικά κατά 85% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (από 472,31 ευρώ σε 873,58 ευρώ), κυρίως λόγω των ρύπων.

Τουτέστιν, οι τελευταίοι λογαριασμοί τους οποιους παραλάβαμε εμείς οι δύσμοιροι καταναλωτές, βασίστηκαν στη σταθμική τιμή των καυσίμων, η οποία διαμορφώθηκε την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και η οποία ανήλθε στα 716,93 ευρώ. Ωστόσο, όμως από τότε η ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το ύψος του τελικού τιμολογίου, αυξήθηκε κατά 22% περίπου. Μόνο!

Όπως φρόντισε να μας ενημερώσει η αγαπημένη μας ΑΗΚ – που είναι πάντα δίπλα στον καταναλωτή – η μέση μηνιαία σταθμική τιμή των καυσίμων αποτελεί «το άθροισμα του κόστους αγοράς των καυσίμων της ΑΗΚ που καταναλώθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα, του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων και των χρεώσεων του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών». “Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι” δηλαδή θα πει ο μέσος καταναλωτής και σε απλά ελληνικά η ΑΗΚ θα εννοεί πως τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στον ηλεκτρισμό έφτασε στο 39,02%, ενώ στα πετρελαιοειδή έφτασε στο 31,98%.

Και μαντέψτε ποιος θα πληρώσει τη νύφη! Εσύ και εγώ, αγαπημένε μου καταναλωτή

Για αυτό σου λέω. Καλού κακού, πριν ανοίξεις το λογαριασμό του ρεύματος, πάρε ένα ηρεμιστικό, κλείσε τα παράθυρα, κάθισε στον καναπέ και θυμήσου: τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία. Ποιος την φέρνει, δεν ξέρω αλλά το σίγουρο είναι πως με τη φόρα που έχει πάρει η ΑΗΚ σίγουρα θα ξεκινήσει να μας χρεώνει το ρεύμα που κάνει το παράθυρο με τη μπαλκονόπορτα