Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΤΕΠΑΚ και Επίτροπος του Πολίτη

Με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την ενθάρρυνση της ενεργού πολιτότητας προς όφελος της κοινωνίας, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Γραφείο του Επίτροπου του Πολίτη υπέγραψαν την Παρασκευή, 22 Ιουλίου, Πρωτόκολλο Συνεργασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, το Πρωτόκολλο υπέγραψαν ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης και ο Επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Σεντώνας, στο πλαίσιο ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Πρυτανείας.

Ο Επίτροπος Σεντώντας εξέφρασε τη χαρά του για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το ΤΕΠΑΚ, με ένα Πανεπιστήμιο, όπως είπε, «που ακολουθεί μια φιλόδοξη πορεία με σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο».

Σημείωσε ακόμη ότι  «υπάρχει μια αμοιβαιότητα στην αντίληψη των πραγμάτων, κάτι που σε βοηθά να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις δράσεις» και πρόσθεσε ότι, το Πρωτόκολλο έρχεται να εμβαθύνει και να διευρύνει την ήδη υπάρχουσα συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.    

Αναφέρθηκε, επίσης, στις δραστηριότητες του γραφείου του, οι οποίες εδράζονται, όπως είπε, σε τρεις άξονες, με πρώτο τη στρατηγική για συμμετοχική διακυβέρνηση.

Ο δεύτερος άξονας, συνέχισε, αφορά σε κάποιες νομοθεσίες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην συζήτηση, στη Βουλή, του Περί Πρωτοβουλίας Πολιτών Νόμο, «ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που δίνει ένα εργαλείο στην Κοινωνία για συμμετοχή», το οποίο  δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, μέσω της συλλογής ενός ικανού αριθμού υπογραφών, να κατατεθούν θέματα στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο να είναι υποχρεωμένο πλέον να λογοδοτεί για το τι έπραξε για κάποιο συγκεκριμένο θέμα.

Όσον αφορά στον τρίτο άξονα, αυτός αφορά, όπως ανέφερε, στο θέμα της καλλιέργειας κουλτούρας γύρω απ’ αυτά τα θέματα και έφερε ως παράδειγμα τη διοργάνωση, τον περασμένο Απρίλιο, του Digital Democracy Hackathon  από το Γραφείο του, με συντονιστή το ΤΕΠΑΚ.

Καλωσορίζοντας τον κ. Σεντώνα στο ΤΕΠΑΚ, ο Πρύτανης Ζαφείρης είπε ότι το Πρωτόκολλο ενισχύει την υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ των δύο μερών μέσω της υλοποίησης δράσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος που θα φέρουν οφέλη στην κοινωνία.

«Έχουμε ήδη συζητήσει για τη φιλοξενία και διοργάνωση δράσεων στο πανεπιστήμιό μας στη Λεμεσό, στο επόμενο χρονικό διάστημα, για ενίσχυση του εθελοντισμού και την καλλιέργεια κουλτούρας κοινωνικής προσφοράς, ιδιαιτέρα ανάμεσα στους νέους μας», κατέληξε ο Πρύτανης.

(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΗΦ)