Πτώση πέραν του 4% στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μετά την λειτουργία του Nord Stream 1

Σημαντική πτώση πέραν του 4% σημειώνουν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αναφοράς, TTF, μετά την επανέναρξη την Πέμπτη της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.  

Πτώση σημειώνουν και οι τιμές του αργού πετρελαίου με το αμερικανικό αργό, WTI, να υποχωρεί κάτω από τα $100 το βαρέλι.

Συγκεκριμένα, η τιμή του φυσικού αερίου TTF (Άμστερνταμ), παράδοσης Αυγούστου, σημείωνε στις 10.06 ώρα Κύπρου σημαντική πτώση 4,15% ή €6,44, υποχωρώντας στα €148,6 ευρώ τη Μεγαβατώρα, στην χαμηλότερη τιμή των τελευταίων τουλάχιστον δύο εβδομάδων.

Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί κατά 0,9%, στα $98,94 το βαρέλι. Το αργό πετρέλαιο Μπρεντ σημειώνει μικρή πτώση 0,8%, στα $106,04 το βαρέλι.   

Ο υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream 1 μπορεί να μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα και βρισκόταν εκτός λειτουργίας από τις 11 Ιουλίου για συντήρηση.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, 530 GWh θα παραδίδονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί μόνο στο 30% της χωρητικότητάς του, δήλωσε στο Twitter ο Klaus Mueller, Πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων.