Πώς οι ΗΠΑ «σπρώχνουν» τη Ρωσία σε παγκόσμια σύγκρουση και οι ευθύνες του ΝΑΤΟ – Τι λένε δυτικοί αναλυτές

Τα λάθη της κυβέρνησης Τ.Μπάιντεν – Τι λέει ο Ιταλός ειδικός Roberto Vivaldelli

«Το ΝΑΤΟ μπορεί να προκάλεσε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε προσφάτως ο πάπας Φραγκίσκος, συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στην παρουσία του ΝΑΤΟ σε κοντινές χώρες και τόνισε ότι αυτό «ίσως διευκόλυνε» τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος πλέον στην Ουκρανία έχει ξεπεράσει τους δύο μήνες και δεν φαίνεται να φτάνει προς το τέλος του, αντιθέτως πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι πιθανότατα θα οδηγηθούμε σε μια μεγαλύτερη σύγκρουση.

Κάτι για το οποίο έχει ευθύνη σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, με τον Ιταλό ειδικό στις διεθνείς σχέσεις Roberto Vivaldelli να τονίζει ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μετατρέψουν την ουκρανική κρίση σε παγκόσμια σύγκρουση και να παρασύρει τη Ρωσία σε αυτήν. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και σκοπεύουν να δαπανήσουν δισεκατομμύρια δολάρια για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τον Roberto Vivaldelli, ο Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του χρησιμοποιούν μια εξαιρετικά επικίνδυνη στρατηγική και εξαιτίας αυτής, η ουκρανική κρίση κινδυνεύει να κλιμακωθεί σε μια σύγκρουση παγκόσμιων διαστάσεων. Αυτό αναφέρει το δημοσίευμα InsideOver.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν μια πολύ επικίνδυνη στρατηγική στην Ουκρανία που θα μπορούσε να κλιμακώσει και να επεκτείνει τη σύγκρουση πέρα ​​από το πρώην σοβιετικό κράτος», είπε ο Ιταλός αναλυτής.

Ένας συγγραφέας του InsideOver δήλωσε ότι, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποδυναμώσουν στρατηγικά τη Ρωσία και ταυτόχρονα δεν προσπαθούν καν να βρουν διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση. Όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μετά τη συνάντηση στο Κίεβο με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι τώρα να περιορίσουν τη μακροπρόθεσμη δύναμη της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Έτσι, μπορεί να δηλωθεί ότι η στρατηγική των ΗΠΑ περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας κατάστασης στην οποία η κρίση θα διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να οδηγήσει στο γεγονός ότι η τοπική ουκρανική κρίση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια αντιπαράθεση με τη συμμετοχή πυρηνικών δυνάμεων.

«Ο Τζορτζ Μπιμπέ, πρώην αναλυτής της CIA, είπε σε συνέντευξή του στο Foreign Policy ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να διακινδυνεύσει να ξεχάσει ότι το πιο σημαντικό εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να αποτρέψουν μια πυρηνική σύγκρουση με τη Ρωσία», είπε ο Roberto Vivaldelli.

Πολλοί ειδικοί στη Δύση συμφωνούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Θα προσπαθήσουν να βγάλουν ό,τι είναι δυνατό από την κατάστασή τους για να αποδυναμώσουν τη Ρωσία.

Η έλλειψη κατανόησης του πόσο σημαντική είναι η Ουκρανία για τη Ρωσία οδήγησε τους δυτικούς ηγέτες να αγνοήσουν όλες τις προειδοποιήσεις της Μόσχας τα τελευταία δέκα χρόνια. Αντιτάχθηκε στη μετατροπή του Κιέβου σε μέλος του ΝΑΤΟ ή σε άτυπο στρατιωτικό σύμμαχο. Ο συγγραφέας του The National Interest δήλωσε ότι πριν από λίγο καιρό η Δύση αγνόησε μια άλλη προειδοποίηση από το Κρεμλίνο.

Πριν από λίγο καιρό, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα απαντήσει αστραπιαία στις προσπάθειες της Δύσης να δημιουργήσει στρατηγικές απειλές, καθώς και να παρέμβει σε ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν μάλλον ψύχραιμα σε αυτή την προειδοποίηση. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία Μάικλ ΜακΦόλ προέτρεψε τον κόσμο να αγνοήσει την προειδοποίηση του Κρεμλίνου. Ο ειδικός του NI πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν τεράστιο λάθος αν αγνοήσουν αυτές τις απειλές.

Ο αναλυτής σημείωσε ότι η Ουκρανία είναι τόσο σημαντική για τη Ρωσία όσο ο Καναδάς και το Μεξικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αμερικανοί πολιτικοί θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουν την επιρροή τους στις γειτονικές χώρες, μέχρι και ένα πυρηνικό χτύπημα στην Κίνα. Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν είναι λιγότερο αποφασιστική στον αγώνα της για την Ουκρανία.