Ρωσία: Νέο τελεσίγραφο στους μαχητές της Μαριούπολης -Προσφέρει εκεχειρία τη Μ. Τετάρτη, αν παραδοθούν

Ένας 7χρονος πιτσιρικάς Ουκρανός μπροστά από συντρίμμια, κρατά ένα ξύλινο όπλο / Φωτογραφία: AP Photo/Evgeniy Maloletka

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει εκεχειρία στη Μαριούπολη τη Μ. Τετάρτη, ώστε να παραδοθούν οι Ουκρανοί μαχητές.

Η πληροφορία αυτή προκύπτει από το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, ενώ μεταδόθηκε και από ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι εξαιρετικά δύσκολη τις τελευταίες ώρες, καθώς η αντίσταση των Ουκρανών οχυρώθηκε στο τελευταίο προπύργιο, το εργοστάσιο Azovstal.

H Oυκρανία απορρίπτει τα ρωσικά τελεσίγραφα στη Μαριούπολη
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι θα ξεκινήσει την εκεχειρία στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης (ώρα Μόσχας, 14:00 ώρα Ελλάδας) για να δώσει την ευκαιρία στους Ουκρανούς μαχητές να παραδώσουν τα όπλα και να απομακρυνθούν αλώβητοι.

Το Reuters επίσης σημείωσε πως η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι προσέφερε μια εκεχειρία στη Μαριούπολη και την Τρίτη, αλλά «ούτε ένας Ουκρανός στρατιώτης δεν τη δέχτηκε».

Εξάλλου, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει δηλώσει ότι οι δυνάμεις που βρίσκονται στη Μαριούπολη θα πολεμήσουν ως το τέλος και θα απορρίψουν τα ρωσικά τελεσίγραφα. Νωρίτερα, η Ρωσία καλούσε τους Ουκρανούς να παραδοθούν, λέγοντας πως πρέπει να σταματήσουν την «χωρίς νόημα» αντίσταση, να παραδώσουν τα όπλα και να «μην προκαλούν τη μοίρα τους».

Άμαχοι βρίσκονται στο εργοστάσιο Azovstal -Βόμβες καταστροφής καταφυγίων ρίχνει η Μόσχα
Ενώ κυκλοφορούν αναφορές για αμάχους που βρίσκονται στο εργοστάσιο Azovstal, η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα για χρήση πυρομαχικών καταστροφής καταφυγίων, τα οποία είναι βόμβες που χρησιμοποιούνται για την καταστροφή σκληρών στόχων, ή στόχων που βρίσκονται σε υπόγεια, όπως καταφύγια.

Η Ρωσία πλήττει το αχανές χαλυβουργείο Αζοφστάλ, έναν από τους τελευταίους θύλακες αντίστασης στη Μαριούπολη, με βόμβες καταστροφής καταφυγίων (bunker-buster), σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Ο κόσμος παρακολουθεί τις δολοφονίες παιδιών στο διαδίκτυο και παραμένει σιωπηλός» έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Χθες Δευτέρα, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στα υπόγεια, κάτω από το εργοστάσιο αυτό.

Πηγή: iefimerida.gr