Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το λιμάνι της Οδησσού

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το βασικό ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα το Σάββατο, δήλωσαν αξιωματούχοι, σε μια επίθεση που το Κίεβο περιέγραψε ως «φτύσιμο στο πρόσωπο» της συμφωνίας που υπέγραψαν οι αντιμαχόμενες χώρες μια ημέρα νωρίτερα για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών που εμποδίστηκαν από την ένοπλη σύγκρουση.

Δύο πύραυλοι κρουζ έπληξαν υποδομές τερματικών σταθμών, ανέφεραν οι περιφερειακές αρχές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ρίχνοντας σκιά στη συμφωνία ορόσημο που επετεύχθη μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με στόχο την ανακούφιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε από καθυστερημένες παραδόσεις που οδήγησαν στα ύψη τις τιμές του σιταριού.

«(Το χτύπημα του) ρωσικού πυραύλου είναι το φτύσιμο του (του Ρώσου Προέδρου) Βλαντιμίρ Πούτιν στο πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ (Τάγιπ) Ερντογάν, οι οποίοι κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να καταλήξουν σε συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο.

Η πρώτη μεγάλη συμφωνία μεταξύ των χωρών από την εισβολή του Φεβρουαρίου στην Ουκρανία στοχεύει να αμβλύνει την «οξεία πείνα» που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη αντιμετωπίζει επιπλέον 47 εκατομμύρια ανθρώπους λόγω του πολέμου.

Ο Νικολένκο είπε ότι η Ρωσία θα φέρει «την πλήρη ευθύνη για την εμβάθυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης» εάν η συμφωνία τεθεί σε κίνδυνο από την επίθεση.

“Ο εχθρός επιτέθηκε στο θαλάσσιο λιμάνι της Οδησσού με πυραύλους κρουζ Kalibr. Δύο από τους πυραύλους καταρρίφθηκαν από αεροπορικές άμυνες. Δύο έπληξαν λιμενική υποδομή”, δήλωσε ο Σέργκι Μπράτσουκ, εκπρόσωπος της περιοχής της Οδησσού σε δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η εχθρότητα μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ήταν εμφανής στην τελετή υπογραφής της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη — που καθυστέρησε για λίγο από τις διαφωνίες σχετικά με την τοποθέτηση σημαιών γύρω από το τραπέζι και την άρνηση της Ουκρανίας να μπει το όνομά της στο ίδιο έγγραφο με τους Ρώσους.

Την επίθεση καταδίκασε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Σε ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΟΗΕ στο Twitter αναφέρεται ότι “Ο Γενικός γραμματέας @antonioguterres καταδικάζει απερίφραστα τα χτυπήματα που αναφέρθηκαν σήμερα στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού. Η πλήρης εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβαν χθες η Ρωσική Ομοσπονδία, η Ουκρανία και η Τουρκία είναι επιτακτική”.