Ρωσικό σχέδιο για χερσαίο διάδρομο στη νότια Ουκρανία – Εφιάλτης στη Μαριούπολη

A Ukrainian sapper prepares to detonate a Russian 250-kilogram air bomb in the village of Kolonshchyna, Ukraine, Thursday, April 21, 2022. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Η Ρωσία σχεδιάζει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης, όπως δήλωσε ο υποδιοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, Ρουστάμ Μινεκάγεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.  H Μόσχα απέρριψε πρόταση για εκεχειρία, στη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων, όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ενώ ο δήμαρχος της Μαριούπολης έκανε λόγο για 100.000 εγκλωβισμένους στη μαρτυρική πόλη.

Σύμφωνα με τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας, ο Ρουστάμ Μινεκάγεφ δήλωσε ότι η Μόσχα σχεδιάζει να καταλάβει ολόκληρη της ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς, να τη συνδέσει με την χερσόνησο της Κριμαίας (την οποία προσάρτησε το 2014) και να καταλάβει και ολόκληρη την νότια πλευρά της Ουκρανίας μέχρι την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας.

Αυτό θα σήμαινε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα προωθούνταν εκατοντάδες μίλια πέραν των σημερινών γραμμών και πέρα από τις μεγάλες ουκρανικές πόλεις, το Μικολάιβ και την Οδησσό.

Η Ουκρανία τόνισε ότι τα σχόλια του ρώσου στρατηγού αποκάλυψαν ότι οι προηγούμενοι ισχυρισμοί της Μόσχας ότι δεν έχει εδαφικές φιλοδοξίες ήταν ψευδείς.

«Σταμάτησαν να το κρύβουν», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας στο Twitter.

Η Ρωσία «παραδέχτηκε ότι ο στόχος της “δεύτερης φάσης” του πολέμου δεν είναι η νίκη επί των υποτιθέμενων Ναζί, αλλά απλώς η κατάληψη της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας. Όπως έχουν τα πράγματα είναι ιμπεριαλισμός».

Σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ο Βλαντίμιρ Πούτιν ματαίωσε την έφοδο στο Αζοφστάλ όχι μόνο για να αποφύγει βαριές απώλειες μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών, αλλά και για να ενισχύσει τις ρωσικές δυνάμεις στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας.

«Η Ρωσία αποσύρει όλες τις δυνάμεις, που θέλει να στείλει στο Ντονμπάς μέσω της περιοχής του Χαρκόβου, μέσω της πόλης Ιζιούμ. Γι’ αυτόν τον λόγο περιοχές-κλειδιά είναι το Βολτσάνσκ, Κουπιάνσκ και Ιζιούμ» δήλωσε ο Κονσταντίν Νεμίτσεβ, διοικητής του Τάγματος του Αζόφ.

Δραματικές ώρες στη Μαριούπολη

Παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι έχει καταλάβει την Μαριούπολη, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι εξακολουθούν να αντιστέκονται, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πολιορκούν τις χαλυβουργικές εγκαταστάσεις του Αζοφστάλ, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι.