Σανγκάη: Υψώνουν φράχτες σε κτίρια (pics&vid)

Σε ένα νέο βήμα για το lockdown της Σανγκάης, οι Αρχές στήνουν φράχτες έξω από τις εξώπορτες κτιρίων.

Η Σανγκάη κλείνει τους κατοίκους στα σπίτια τους με φράχτες


Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εμφανιστεί πολλές φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν ανθρώπους που φορούν ολόσωμες προστατευτικές στολές να στήνουν πράσινους φράχτες στις πόρτες των κτιρίων, ή, σε κάποιες περιπτώσεις, να βάζουν μεταλλικά περιφράγματα στις εισόδους.


Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εμφανιστεί πολλές φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν ανθρώπους που φορούν ολόσωμες προστατευτικές στολές να στήνουν πράσινους φράχτες στις πόρτες των κτιρίων, ή, σε κάποιες περιπτώσεις, να βάζουν μεταλλικά περιφράγματα στις εισόδους.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ και πρακτορείων, μεταξύ των οποίων το Reuters και ο Guardian, οι φράχτες τοποθετούνται γύρω από συγκροτήματα που έχουν χαρακτηριστεί «σφραγισμένες περιοχές», σε κτίρια όπου τουλάχιστον ένα άτομο βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊο. Ακόμα, έχουν κυκλοφορήσει εικόνες που δείχνουν τις Αρχές να «μπλοκάρουν» ολόκληρους δρόμους με ψηλούς φράχτες.

Μας περιφράσσουν «σαν ζώα», λένε οι κάτοικοι της Σανγκάης


«Δεν είναι κίνδυνος πυρκαγιάς;» είπε ένας χρήστης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo. «Αυτό είναι μεγάλη ασέβεια προς τα δικαιώματα των ανθρώπων μέσα, η χρήση μεταλλικών φραγμάτων για να τους περικλείουν σαν οικόσιτα ζώα», είπε ένας άλλος.

Στην ανατολική συνοικία Pudong της Σαγνκάης, κάτοικοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μοιράστηκαν φωτογραφίες εργαζομένων με λευκές στολές που εγκαθιστούν πράσινους φράχτες ύψους σχεδόν δύο μέτρων έξω από κτίρια για να εμποδίσουν τους κατοίκους να βγουν.

Ένα βίντεο δείχνει τους κατοίκους να φωνάζουν από τα μπαλκόνια στους εργάτες που προσπαθούσαν να στήσουν φράχτη πριν υποχωρήσουν και τον αφαιρέσουν. Άλλα βίντεο καταγράφει οργισμένους ανθρώπους να γκρεμίζουν φράχτες.Οι Αρχές είπαν ότι τα εμπόδια θα πρέπει να αφήνουν αρκετό χώρο για τη διεξαγωγή τεστ Covid-19 και ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να «προσέχουν για τη δική τους ασφάλεια» κατά την εγκατάσταση των περιφραγμάτων. «Θα φοβηθεί ο ιός αυτούς τους φράχτες, ας περιμένουμε να δούμε», είπε ένας κάτοικος της Σανγκάης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας επιχειρηματίας στην πόλη έβαλε ετικέτα σε μια φωτογραφία των φράχτων: «Πού είμαι; Τι χρονιά είναι? Έχω ταξιδέψει στον χρόνο;»η κυβέρνηση της Σανγκάης δεν απάντησε σε αίτημα διεθνών ΜΜΕ για σχολιασμό.

«Σκληρή καραντίνα» σε περιοχές της Σανγκάης


Δεν έχει γίνει σαφής η ακριβής κατάσταση που οδήγησε τις Αρχές να καταφύγουν σε αυτό το μέτρο, στην περίφραξη των κτιρίων, αλλά μια ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο ανέφερε πως θα επιβληθεί «σκληρή καραντίνα» σε συγκεκριμένες περιοχές της Σανγκάης.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα της ανακοίνωσης αυτής ή όλων των εικόνων, αλλά αναφέρει ότι πράγματι υπάρχουν πράσινες περιφράξεις σε έναν δρόμο στην κεντρική Σαγκάη.