Σειρά επαφών του Υπουργού Παιδείας και του Υφυπουργού Πολιτισμού της Κύπρου στην Αθήνα

Σειρά επαφών είχαν ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας  της Κύπρου Πρόδρομος Πρόδρομου και ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ιωάννης Τουμαζής, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, στις 6 Ιουνίου, ο κ. Προδρόμου και ο κ. Τουμαζής είχαν συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη, με την οποία συζήτησαν θέματα που αφορούν την επικείμενη σύσταση του Υφυπουργείου Πολιτισμού, αλλά και την προώθηση της συνεργασίας μέσω κοινών δράσεων εξωστρέφειας και συνεργιών.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού απηύθυνε πρόσκληση στην κ. Μενδώνη για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, την οποία η Υπουργός αποδέχτηκε.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Υπουργός Παιδείας της Κύπρου συναντήθηκε επίσης με την Ελληνίδα ομόλογό του Νίκη Κεραμέως, με την οποία συνυπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης στον Τομέα Ελληνομάθειας για τα έτη 2022-2027.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, «το Μνημόνιο σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Κύπρο, αναβαθμίζοντας και εκσυγχρονίζοντάς την, κατά τα πρότυπα του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες».

Με το εν λόγω Μνημόνιο, «εισάγονται στην Κύπρο οι διεθνώς αναγνωρισμένες εξετάσεις πιστοποίησης της Ελληνικής Γλώσσας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ενώ διευρύνονται σημαντικά οι ευκαιρίες επιμόρφωσης των διδασκόντων την Ελληνική ως δεύτερη / ξένη γλώσσα», ανέφερε ο κ. Προδρόμου στην ομιλία του, κατά την τελετή υπογραφής.

Ο κ. Προδρόμου είχε επίσης συνάντηση με τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελο Συρίγο, στο πλαίσιο της οποίας συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Τέλος, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας Πάνο Κουάνη, τη Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» Ξένια Καλδάρα, την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου, την Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Ελένη Χανδρινού και την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Γρέγου.