Σε ένα Κράτος με ανύπαρκτη πρόνοια η αρμόδια Υφυπουργός αντί να κάνει πράξεις απλά παραδέχεται αδυναμία συντονισμού υπηρεσιών

Του Λευτέρη Γεωργίου

Το κλίμα εκεί στο Υφυπουργείο Πρόνοιας, φαίνεται πως έχει αρχίσει να βαραίνει, αφού η υποστηριζόμενη απο την Ζέτα Αιμιλιανίδου, Αναστασία Ανθούση, μόνο λόγια είναι και απο πράξεις μηδέν!

2 χρόνια σχεδόν απο το διορισμό της στο Υφυπουργείο Πρόνοιας και φαίνεται ανίκανη να βρει μια λύση στα αυξανόμενα προβλήματα της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που οδηγείτε ολοένα στην εξαθλίωση και που η ίδια η Υφυπουργός παραδέχεται, επαναλαμβάνω – δύο χρόνια σχεδόν μετά – αδυναμία συντονισμού υπηρεσιών!

2 χρόνια μετά! Αδυναμία συντονισμού! Αυτή την ίδια αδυναμία που οδήγησε στα τραγικά συμβάντα με τους θανάτους ανηλίκων και άσκησης ενδοοικογενειακής βίας. Αυτή την ίδια αδυναμία που οδηγεί στην ολοένα αύξηση αστέγων. Αυτή την ίδια αδυναμία που οδηγεί μητέρες με ανήλικα παιδιά να διαμένουν σε αυτοκίνητα και ταράτσες. Αυτή την ίδια αδυναμία που ταλανίζει την κυπριακή κοινωνία και στους αρμόδιους προκαλεί απλά… προβληματισμό!

Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, όσο αφορά τις περιπτώσεις γυναικών που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας δήλωσε πως παρά το φόρτο εργασίας ενός λειτουργού, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ιεράρχησης των προτεραιοτήτων.

Ας ενημερώσει κάποιος την Υφυπουργό πως είναι δουλειά της – για την οποία πληρώνεται γύρω στα 106.00 ευρώ μηνιαίως – να βρίσκει τρόπους να λύνει προβλήματα και όχι απλά να μας λέει πως “θα πρέπει να βρεθούν τρόποι”.

Σήμερα, λειτουργούν, μεταξύ άλλων 27 Γραφεία κοινωνικών υπηρεσιών, τα λεγόμενα Γραφεία Ευημερίας, τα οποία, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα που εμφανίζονται στην κοινωνία. Αδιάφοροι κοινωνικοί λειτουργοί με την δημοσιο υπαλληλική νοοτροπία, υποστελέχωση και κακος συντονισμός και άλλα τόσα προβλήματα καλέστηκε η Αναστασία Ανθούση να επιιλύσει.

Προβλήματα γυναικών που αντιμετώπισαν ενδοικογενειακή βία, προβλήματα ανηλίκων, προβλήματα στέγασης και άλλα τόσα, τα οποία είχε να αντιμετωπίσει και η Υπουργός Εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, όταν τα θέματα Πρόνοιας άπτονταν των δικών της αρμοδιοτήτων.

Προτίμησε όμως να πετάξει την “καυτή πατάτα” στην Αναστασία Ανθούση, η οποία φαίνεται άπειρη για την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων αλλά και καθόλου κοντά στην κοινωνία.

Γιατί αν ήταν κοντά θα γνώριζε πως οι αιτήσεις που γίνονται στα Γραφεία Ευημερίας και οι ίδιες αιτήσεις που καθυστερεί 2 και 3 μήνες το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, απορρίπτονται και πολλές φορές χωρίς δικαιολογία. Δεν θα περίμενε να βγει σε μια ραδιοφωνική εκπομπή για να το μάθει.