Σε επ’ αόριστον απεργία δικηγόροι της Πάφου λόγω των μέτρων…….

Σε επ’ αόριστον απεργία κατήλθαν τη Δευτέρα κάποια από τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου, διαμαρτυρόμενα για τα νέα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται στο Δικαστικό Μέγαρο Πάφου. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου, Σάββας Ζανούπας, ανέφερε πως κανένας δικηγόρος όλα αυτά τα χρόνια δεν αποτέλεσε κίνδυνο για την ασφάλεια των Δικαστηρίων, τουναντίον, είπε, πάντα ήταν συλλειτουργοί και βοηθούσαν. Επιπρόσθετα ο κ. Ζανούπας ανέφερε πως με την επίδειξη της δικηγορικής ταυτότητας θα έπρεπε να τους επιτραπεί να περάσουν. Κατανοητές είπε «οι ενδεχόμενες ανησυχίες για τους πολίτες, δεδομένου ότι έχουν να κάνουν με σοβαρές ποινικές υποθέσεις ή άλλου είδους υποθέσεις που εμπεριέχουν σοβαρότητα, πλην όμως εμείς ουδέποτε αποτελέσαμε κίνδυνο για την ασφάλεια».

Ο κ. Ζανούπας είπε πως η ιδιαιτερότητα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου είναι ότι στεγάζεται σε δύο κτίρια που βρίσκονται σε απόσταση σαράντα μέτρων περίπου, εκ των οποίων στο ένα κτίριο εκδικάζονται οι ποινικές υποθέσεις και το οικογενειακό Δικαστήριο ενώ στο δεύτερο κτίριο εκδικάζονται οι αστικές υποθέσεις. Πρόσθεσε πως ένας δικηγόρος ο οποίος κατά κανόνα έχει και αστικές και ποινικές υποθέσεις θα πρέπει να υποστεί δύο ελέγχους και αν προκύψει κάτι θα πρέπει να υποστεί επιπρόσθετους ελέγχους σε καθημερινή βάση.

Είπε επίσης πως στο κτίριο για τις ποινικές υποθέσεις υπάρχουν οι θυρίδες των δικηγόρων, αλλά και οι χώροι που φυλάσσουν προσωπικά αντικείμενα και μπορεί ένας δικηγόρος να περάσει για έλεγχο «δέκα με δεκαπέντε φορές την ημέρα».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ζανούπας είπε πως από την απεργία επηρεάζεται η λειτουργία του Δικαστηρίου ενώ για την απεργία έχει ενημερωθεί η Διοικητική Πρόεδρος από την προηγούμενη Δευτέρα.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, ανέφερε ότι «είμαστε σήμερα εδώ ως ένα μέτρο αντίδρασης σε κάποιες ενέργειες που πλήττουν τον πυρήνα των δικαιωμάτων μας».

Βρισκόμαστε εδώ γιατί για να ασκήσουμε το επάγγελμα μας πρέπει να υποβαλλόμαστε σε έλεγχο «και αυτό για μένα είναι απαράδεκτο» είπε ο κ. Αλεξάνδρου. Η σημερινή επ’ αόριστον απεργία αποτελεί ένα μέτρο αντίδρασης, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι δικηγόροι δεν ανέχονται να υποβάλλονται σε ελέγχους για να ασκούν το επάγγελμα τους, είπε.

Στο μεταξύ κάποιοι δικηγόροι που δεν συμμετείχαν στην απεργία, διεκπεραίωσαν κανονικά τις δίκες τους. Για την επ’ αορίστον απεργία έχει ενημερωθεί σχετικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.